Интерконекторът с Гърция най-накрая има Aкт 16

12:39, 28 сеп 22 / Политика 25 1995 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дългоочаквано - интерконекторът най-сетне получи Акт 16 и има разрешение за ползване. Очаква се газовата връзка между България и Гърция да заработи официално от 1 октомври. 

За събитието в България в събота пристига председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ще присъстват и президентите на Северна Македония Стево Пендаровски и на Сърбия - Александър Вучич, както и, разбира се, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Домакин на церемонията ще е Румен Радев, който като президент в момента е начело на държавата и чрез служебното си правителство, пише „Клуб Z“.

Малко след новината за получения Акт 16, регионалният министър Иван Шишков напусна заседанието на Министерския съвет, за да слезе при журналистите и да я обяви вече официално. И приписа на служебния кабинет заслугите за връзката, по която се работи от години и от години има забавяне.

„Това беше плод на огромния труд на всички министри и целия МС. Знаете, че от първия ден на служебния кабинет започнахме разговори със строителя, успяхме съвместно с него да компенсираме всички минимални забавяния, помогнахме изключително много за съставянето на цялата документация. Имаме разрешение за ползване на връзката“, обяви Шишков и позира с документа. - „Успяхме да направим така че да финализираме нещата. Всичките страдахме и всичките се вълнувахме“, допълни той.

„Страданието“ през годините

Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия.

Междусистемната газова връзка Гърция-България се проектира за пренос на природен газ между двете страни, чрез свързване с националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД, в близост до Стара Загора и с газопреносната мрежа на „ДЕСФА“ С. А. - Гърция в района на Комотини.

Договорът беше, на практика, подписан още през 2013 година, макар за него да се говори поне от 2010 година. По план азерският газ трябваше да потече към България още през 2019 година, но няколко поредни забавяния, за които и до днес няма логично и пълно обяснение, стопираха процеса. Изпълнението вървеше бавно и тромаво, за разлика от това на руския геополитически проект Турски поток 2“, който у нас бившият премиер Бойко Борисов наричаше Балкански поток“. Той бе построен едва за година, макар да няма никакво отношение към родната мрежа. 

30% по-ниска цена на газа през октомври

Според уверенията на служебното правителството през нея България ще получава договорените количества азерски газ. „Когато мине документалната част, на 1 октомври цялото количество азерски газ трябва да бъде на договорената цена. Добрата новина е, че ако не се направи някоя огромна глупост, на 1 октомври цените за българския потребител трябва да паднат значително“, прогнозира преди дни бившият енергиен министър Александър Николов.

Договорът с Азербайджан ще осигури изключително ниски цени за пълното количество от 1 млрд. куб. метра газ, вероятно едни от най-ниските цени в света в момента. Количеството е равно на около 30% от годишното ни потребление и може да покрие нуждите на топлофикациите. Веднъж влязъл в микса, азерският газ ще свали цената за всички потребители и това е вече видно след като  „Булгаргаз“ обяви, че за октомври цената ще падне под 250 лв. за мегаватчас, което е намаление с около 30%. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:19, 28 сеп 22

Гълъбите да не си приписват заслуги. Единствено ПП и Кирил Петков трябва да бъдат хвалени. Шишков само дострои някой друг тротоар, и пожарен кран. Браво на интелигентните Харвардци!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама