Избори 2022: Какво обещава ДПС?

15:15, 29 сеп 22 25 2312 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В седмицата преди изборите представяме програмите на политическите сили, които според социологическите агенции се очаква да влязат в следващото 48-о Народно събрание.

Предварителните проучвания показват, че ДПС е сред сигурните участници в следващия парламент. Партията „Движение за права и свободи“ е основана през 1990 година, като след това участва във всички парламентарни избори у нас и успява да си осигури представителство във всеки парламент. Участват в правителствата през 2001, 2005 и 2013 година, пише bTV.

Ето и основните акценти от предизборната програма на партията:

Финансова политика

Относно бюджетирането ДПС иска овладяване на бюджетния дефицит и в средносрочен план неговото намаляване.

От партията предлагат овладяването на инфлацията да стане чрез инструментите на данъчната, фискалната и парична политики – включително и контрол върху цените на енергоносителите.

ДПС предлага да бъдат запазени данъчните ставки, като партията ще подкрепи въвеждането на еврото от 1 януари 2024 година.

Социална политика

Един от основните фокуси в социалния сектор е към пенсионната система. Според ДПС е нужно тя да бъде стабилизирана, а увеличението на пенсиите да изпреварва инфлацията. Запазване на помощите за пенсионерите, компенсации за енергийната криза и мерки за уязвимите и социалните групи са други приоритети на партията.

Геополитика

ДПС смята, че в 48-ото НС трябва да бъде съставено ценностно, „идейно и хомогенно мнозинство на евроатлантическа основа от партиите, които твърдо отстояват тази политическа линия“. Според партията това ще позволи излъчването кабинет с ясна антикризисна програма, в която ще се следва обща политика с партньорите от НАТО и ЕС.

Енергетика

Енергийната диверсификация ще се осъществи чрез намаляване и ликвидиране на енергийната зависимост от Русия, посочват от ДПС. Газовите и петролните доставки трябва да се осигуряват без посредници и на максимално добри цени.

Политическата сила предлага да се запазят цените на електроенергията за населението, а компенсациите за бизнеса да продължат.

Според ДПС цените на горивата трябва да бъдат фиксирани. Предлагат и компенсация за хората, отопляващи се на дърва, която да е съобразена с нарастването на цените.

Регионална политика и инфраструктура

Според ДПС трябва да бъдат насочени мерки „към компенсиране на общините по актуализация на вече започнатите договори за обществени поръчки, актуализация на увеличените разходи за издръжка на общините в следствие на инфлацията и увеличените цени на енергоносителите, строителните материали и продоволствените стоки“.

Партията настоява за механизъм за актуализацията на започнатите обществени поръчки и осигуряване на разплащане към доказано изпълнените работи в пълен обем.

Искат и осигуряване на ритмичност за плащанията на държавата като възложител на обществени поръчки към изпълнителните.

От ДПС уточняват, че антикризисната програма обхваща период от 2 години, а след преминавате на 24-те месеца, в зависимост от резултатите, които ще бъдат постигнати, трябва да бъде приета всеобхватна програма за реформи, ускорен икономически растеж и догонващо средното европейско ниво увеличаване на жизнения стандарт.

Пълната програма на ДПС – тук.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама