Инцидент с военен пилот на авиобаза „Безмер“

19:03, 28 сеп 22 25 2763 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Инцидент със самолет на полигона на авиобаза „Безмер“ до Ямбол. Наложило се е пилот да катапултира, съобщи bTV.

Инцидентът е станал около 14.30 ч. Самолет Су-25 е загубил контрол и се е разбил при тренировъчен полет. „При приземяване по неизяснени засега причини изтребител бомбардировач губи управление. Пилотът катапултира, но от малка височина“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Пилотът е в добро състояние, контактен е. „На мястото на инцидента е възникнал пожар, самолетът е изгорял напълно. Пилотът е в добро общо състояние и e транспортиран с военен самолет до ВМА-София за обстоен преглед и наблюдение“, добави тя. 

„Работи се по възможните версии, евентуална техническа неизправност или пилотска грешка, но към момента не може да се ангажира с такава версия“, заяви военният прокурор на Сливен Христо Тинев. 

Министърът на отбраната и началникът на отбраната посетиха авиобазата. Димитър Стоянов посочи, че още е много рано да се посочат причините за инцидента. Колкото до техническото състояние на самолетите Су-25, военният министър бе категоричен, че неизправен самолет не се допуска до полет. „В момента всички самолети са приземени. Няма да се лети, докато не се уточни каква е причината за възникналия инцидент“. По думите му няма значение къде е произведен самолетът.

Ясна е самоличността на пилота

Катапултиралият пилот е полковник Пейо Дончев с изключително много полети зад гърба си и един от най-добрите пилоти в бойната ни авиация, съобщава bTV .

Летецът е бил част от командния състав на авиобаза „Безмер“, организирал и ръководил много учения с международно участие. Асът е бил час от Командването на Военно-въздушните сили на България.

Дончев е бивш командир на авиобазата в Безмер. Миналата година полковник Пейо Дончев пое поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции (Multinational Special Aviation Programme Training Centre).

Су-25 е едноместен щурмовик с 2 двигателя, създаден в Съветския съюз. Самолетът е предназначен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле. Страната ни има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама