Русия може да мобилизира българите с двойно гражданство

11:01, 29 сеп 22 25 2277 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руските власти имат право да спрат, мобилизират и пратят на фронта в Украйна българите с двойно гражданство (българско и руско), които се намират на територията на Руската федерация. Това заяви зам.-министърът на външните работи и бивш посланик на България в Украйна Костадин Коджабашев на брифинг в МВнР в отговор на журналистически въпрос днес.

МВнР призова българите в Русия да напуснат страната

Докато се намират на територията на Русия, доминира руският им паспорт и те са третирани като руски граждани. За такива хора съществуват военни задължения. С връчването на руския им паспорт им се връчва и военна книжка. Независимо от факта, че са български граждани, е вероятно да бъдат спрени (да напуснат страната) от руските власти“, каза Коджабашев, цитиран от Offnews.bg.

„Войната между Русия и Украйна е световна война“

Посолството ни в Москва в момента се опитва да организира евентуалното прехвърляне в България на студенти с двойно гражданство. Засега не са постъпили такива искания, мисията ни проучва възможността да окаже такава помощ, ако се наложи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама