Петков: Не сме маркетингови политици

21:05, 29 сеп 22 25 2633 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не сме маркетингови политици, а правителството ни падна, защото не се продадохме. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по време на дискусия на живо във Facebook.

Т.нар „политически брокери“ ни предложиха, ако си затворим очите за енергетиката, да докарат с 6 депутати по-малко от ДПС. Това беше предложение от посредници с известни имена, които казват, че това е възможо и е оферта на масата - евроатлантици. Имахме бизнес ориентирани депутати, които просто си сложиха сума, ако искаме да ни подкрепят. Никой от тях не разбираше логиката защо им отказваме. Не става въпрос за бъдещи коалиции, а за вас самите, казаха те. Мислеха, че сме луди, аматьори, но започнаха да осъзнават, че сме искали реално да изпълним обещанията си. Разбраха, че не сме маркетингови политици и няма да се договаряме задкулисно за „правителство за спасение на страната“, добави той, цитиран от novini.bg.

Според Петков не съществува нещо като експертно правителство. „Всяко правителство може да падне при решение на парламента. Ако някой се опита да продаде идеята за експертно правителство, трябва да сте наясно кои са политическите партии, които го подкрепят“, обърна се той към българите.

Той отбеляза, че в последния парламент „Възраждане“ и ГЕРБ са гласували заедно в 70% от случаите.

Кирил Петков коментира и войната в Украйна. „Това, което видяхме в седемте месеца и в Киев, е безумната тежест. Статистиките, които гледаме по новините, реално се случват. Прелетяха две ракети на тръгване и се взривиха в един блок като в „Младост“. Европа има силата и потенциала да говори в един глас. В следващите месеци е важно да бъдем заедно и да вземем всяка дипломатическа възможност“, категоричен е той.

Петков обясни, че „Продължаваме промяната“ са единствено и само пробългарска партия. „Имаме реален български интерес, който трябва да следваме“, добави той.

По думите му ГЕРБ са евроатлатици само на думи. Действията им с „Турски поток“, обаче, показват друго. „Турски поток“ е най-голямата подкрепа на режима на Путин, скрита през корупция. Не мисля, че има по-голяма щета за Европа като геополитически проект от това, че сме допуснали „Турски поток“, смята съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Бебетата на Гроздан Караджов са 6 фирми, които участват в язовирите и „Хемус“, на които Слави Трифонов и ИТН бяха обещали тези проекти да се свършат. Тогава беше очевадно - или има пари, за да се вдигнат пенсиите, или за бебетата на Гроздан. Промяната не е просто добро намерение, а спиране на паричните потоци на хора, които са свикнали да източват държавата в последните 30 години. Тези хора имат цяла армия от консултанти и адвокати, които също се хранят от това“, коментира още Петков.

Цените няма да се качат при приемане на еврото“, подчерта още той и добави, че ако някой казва противното, то той манипулира общественото мнение в името на собствените си политически цели.

Делян Добрев ясно сподели, че ГЕРБ са в коалиция с ДПС“, посочи Петков.

За първи път има хора, които не са част от кукления театър“, подчерта още съпредседателят на ПП.

Василев: Ако има върховенство на закона, голяма част от ГЕРБ щяха да са в затвора

Темата за войната е в предизборната кампания всеки ден. Тя доведе до разместване на пазарите и цените на продуктите. Тя помогна на нашите фирми и да станат по-конкурентноспособни. Това заяви от своя страна съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Когато говорим с медиите в Европа, има желание да се отрази реалността, когато говорим с български медии, срещаме предубеденост, търсене на скандал и жълтото. Не случайно България е на 112 място по свобода на словото. Има медии, които работят само с поръчкови статии. Медиите в България се използват като бухалка и подтискане на младата инициативност“, подчерта той, цитиран от novini.bg.

Ако има върховенство на закона, голяма част от ГЕРБ щяха да са в затвора. Само ЕНП не са го проумели още. Това, което ГЕРБ изгради в България в последните 12 годиним е най-голямото неравенство в Европа. Всичките ни социални системи са разрушени. Видяхме какво се случи с пенсиите. Не е нормално за 7 месеца да се вдигнат пенсиите с повече, отколкото за последните 12 години. Според тях пенсиите били вдигнати неимоверно много“, заяви Асен Василев.

Ние сме пробългарско правителство. Ако бяхме проамериканско, сега щяхме да управляваме заедно с ГЕРБ. Имаше огромен натиск за това. Ние казахме, че решенията за България се вземат у нас, а не под диктат. Нека да е ясно на всички – никога няма да управляваме с ДПС и ГЕРБ“, посочи той.

Газовата криза не е основната причина за инфлацията. Основната причина е големия ръст на печатането на пари по време на COVID кризата. Тази бомба беше заложена. Войната и газовата криза ни вкара в инфлационната спирала. Това можеше да не се случи, ако нямахме борд и имахме собствена монетарна политика“, посочи Асен Василев и призна като грешка, че е бил забавен социалният пакет от мерки.

На въпрос дали танкерите с втечнен газ могат отново да се договорят, Асен Василев заяви: „Нямам представа какви количества са останали от договорените от ЕК и на какви цени“, призна той.

Имаше осигурен бюджет за пенсиите до края на година. Разбрах, че служебният кабинет е решил да наруши закона и да изпрати уведомителните писма на пенсионерите на 3 октомври, след изборите. Редно е да се изправи преди обещаното увеличение от 1 октомври. Пари има. „Това, което се случи, е да се върнем към постната пица, а това бе една сбъркана финансова политика, при която в края на годината оставаха пари и трябваше спешно да се разпределят“, разясни Василев.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама