За какво гласуват политиците?

12:45, 02 окт 22 25 2302 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Днес в България се провеждат предсрочни парламентарни избори. Преди обяд гласуваха и лидерите в държавата.

Президентът Румен Радев даде своя вот и обяви, че от гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре. „България има нужда от силни и легитимни институции, които да овладеят кризите, да вземат стратегически реформи“, посочи той, цитиран от Нова телевизия. Държавният глава призова гражданите да излязат и да гласуват, да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и да не оставят никой друг да решава вместо тях. „Изборите са право, но и отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България, отговорност към себе си и своите близки“, каза Румен Радев, който отказа да отговори дали е оптимист за създаването на конфигурация, която да гарантира работещ парламент.

В секцията на служебния министър-председател Гълъб Донев три пъти машината даде грешка, предаде БГНЕС. Член на СИК повика техник три пъти в рамките на 10-ина минути. За момента машината работи и служебният премиер, който дойде с майка си, успя да упражни своя вот. „Гласувах за народни представители, които разбират и ще решават истинските проблеми на хората. Гласувах за народни представители, които ще изразяват и ще защитават истинските интереси на хората, а не своите собствени, заяви служебният премиер и изрази надежда за висока изборна активност, защото изборите трябва да са честни, не чести, цитиран от БНР.

Един от първите политици, който даде гласа си тази сутрин, беше почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Той гласува около час след началото на изборния ден. „Гласувах за бъдещето на България“, коментира Доган. „Бъдещето няма да е розово“, прогнозира той пред „Дневник“. Но не знаел с кого би могло да се коалира след вота основаното от него движение.

Вота си даде рано сутринта и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Според него на страната ѝ трябва управление, но не какво и да е, а истинско, смело и реформаторско, което да може да се справи с предизвикателствата, пред които сме изправени. Трябва да направим скок в развитието на страната, това е напълно възможно. Колкото и да изглежда сложно положението, тази сложност може да бъде мотивация и движеща сила България да направи скок в развитието си. Ние можем след година-две да бъдем в много по-добро положение. Просто не трябва да изпускаме фокуса от наистина важните приоритети. Трябва отговорност, трябва последователност. За това гласувах“, изтъкна той.

Според него без „Демократична България“ реформистко управление не би било възможно да се формира. „Искам да призова всички български граждани да гласуват, най-малкото за да не отидем отново на избори. Но и за да може страната да се движи напред. Не може да продължава тази стагнация“, каза Христо Иванов.

Минути преди 10.00 ч. правото си на глас упражни и лидерът на „Български възход“ Стефан Янев. „Гласувам за бъдещето на България”, посочи той, цитиран от Нова телевизия. Той открои като „червени линии” българските национални интереси и обясни, че те могат да бъдат дефинирани в три основни стълба - сигурност, справедливост, благоденствие. Янев бе категоричен, че ще води преговори с всички партии и изрази надежда за „максимален резултат” на вота.

Председателят на СДС Румен Христов, който е коалиционен партньор на ГЕРБ, пък обяви, че е гласувал за едно стабилно управление, което да осигури топла и спокойна зима, да овладее цените и да гарантира доходите на българските граждани. И той е на мнение, че България има нужда от реформи. Според него ориентацията на страната е проевропейска и бъдещото управление трябва да я поддържа.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ имаше известни затруднения с машината за гласуване, защото секционната комисия е объркала картата, която му е дала. Все пак при втория опит той успя да подаде своя вот. Мустафа Карадайъ обяви, че страната ни има нужда от сигурност и стабилност, за това трябва да се възстанови нормалността в страната и диалога в парламента, който по думите му отсъства повече от десетилетия. Според него трябва да се възстанови и демокрацията, защото „не може в България в 21 век една част от българските граждани да бъдат третирани като престъпници“. 

Гласува и лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом. За стабилно управление, което от утре да отвори мощен социално-икономически щит пред кризата. За повишаване на доходите, за развитие на икономиката, което да гарантира просперитет на България“, посочи тя, цитирана от БГНЕС. „Нека хората да знаят, че в тези трудни кризи няма да бъдат изоставени, че държавата ще бъде до тях, ще е техен партньор“, заяви още Нинова.

Лидерът на „Възраждане“  Костадин Костадинов също даде своя вот. „Два са пътищата на България - или ще промени кардинално пътя си и ще има шанс за оцеляване, или ще продължим както досега. България трябва да поставя интересите на гражданите над всичко, и да не участваме в чужди военни конфликти“, заяви той.

Малко преди обяд гласува и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Този хаос и рекет, който се налага върху българите, трябва да престане”, посочи той. Според него в следващите месеци основна тема ще бъде войната в Украйна, но някои политици избягвали да говорят по нея. „България трябва да бъде ясна и категорична за мястото, на което се намира – в ЕС и НАТО. За мен е важно държавата да държи евроатлантическия курс. Така ще ни уважават повече, дори и руснаците”, каза още Борисов. Той определи като топ приоритет влизането на страната ни в еврозоната. Това ще ни осигури място сред „белите държави“, смята още лидерът на ГЕРБ, цитиран от Нова телевизия. За самия себе си той каза: „Моето его отдавна съм го надживял. Мога да обещая, че реваншизъм няма да има. Аз съм най-добронамереният човек към всички партии, най-добрият и разумен политик, с най-богат опит”.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков също упражни правото си на вот. Той бе придружен от съпругата си Линда Петкова. Петков отбеляза, че днес изборът е между това дали да се върнем обратно в годините на прехода или да скъсаме с този период, отивайки към нова променена и можеща България. „Вярвам, че всички българи ще направят избора България да продължи напред“, изрази надежда той. 

„Всеки млад българин да има своя дом, да имаме просперираща, можеща държава без корупция - за това гласувах. Ясната коалиция, която ще заявя днес е коалицията с българския народ“, заяви още съпредседателят на ПП, цитиран от БНТ.

До изборните урни отиде и лидерът на гражданската платформа „Изправи се, България“ и бивш омбудсман Мая Манолова. Според нея днешните избори са референдум „ЗА“ и „ПРОТИВ“ войната. Като жена и майка и бивш омбудсман гласувах за мирна България, това е моята кауза. Приятели, днес гласувате за децата и домовете си. Осъзнайте залога и отидете до урните. Гласувайте за справедлива държава, която се грижи за хората, а не за елитите, която ще намали сметките и ще повиши доходите и пенсиите“, обърна се тя към българите. И ги призова да не вярват на „платените социолози“. „Решавате Вие, а не те! Гласувайте!“, подчерта Манолова във Facebook.

Съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев, който участва в изборите заедно с „Да, България“ и ДСБ, също обяви, че е гласувал за излъчване на разумно и реформаторско управление, което „да изведе България по-силна от няколкото глобални кризи“. „Убеден съм, че можем да го постигнем с умни стъпки, които да отворят инициативата и направят бизнеса по-конкурентен. Надявам се такова правителство да бъде подкрепено, защото работа на политиците не е да ходят на избори през 3 месеца, а да вземат решения за благото на хората“, посочи той във Facebook.

По-късно гласът си даде и другият съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. „Най-важното нещо, което всеки български гражданин може да направи, е да гласува. Независимо за кого“, заяви той, цитиран от Нова телевизия. „Гласувах за една променена България, в която да свърши Преходът и най-накрая да тръгнем напред и да станем нормална европейска държава”, подчерта той. По думите му от изборите днес зависи дали ще продължи политиката на Прехода, позната от последните 30 години.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама