В 23 секции се гласува с хартия заради проблеми с машините

15:45, 02 окт 22 25 2074 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изборният ден в страната протича спокойно, без регистрирани съществени нарушения и проблеми с машините.

Говорителят на ЦИК Росица Матева съобщи, че към 13:30 ч. са пoстъпили 6 жалби в ЦИК - две са за нарушения в работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания. Постъпили са и 35 сигнала, те се обработват от членовете на ЦИК. 17 от тях са за агитация в социалните мрежи, но за този вид агитация законът не предвижда санкции и затова ЦИК не ги разглежда.

Още 2 машини са отказали - в Златица и Търговище, където ще се гласува с хартиени бюлетини. Общо секциите, в които се преустанови машинното гласуване и се премина на гласуване с хартиени бюлетини са 23, уточни Матева, цитирана от БНТ. 

Има три случая - в Кюстендил, Стара Загора и Пловдив, където са разменени машини в СИК със съседни секции. Но гласуването там ще продължи, след което СИК ще съставят протоколи вследствие на преброяване на разписките, тъй като информацията от флашпаметите няма да бъде възможно, добавиха от ЦИК.

По-рано от ЦИК обясниха още, че всички машини са пристигнали в секционите избирателни комисии, включително и тези в чужбина. А около 2000 специалисти ще следят за технически проблеми с устройствата. 

На две места в страната отварянето на секции се е забавило с 15-20 минути заради закъснели членове на СИК. Постъпили са две жалби срещу решения на ЦИК, с които са направени промени в съставите на секционните комисии извън страната, съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Предстои да бъдат раздадени още на едно заседание на ЦИК. В цели области има проблеми в отделни секции. Мисля, че трябва да разгледаме да видим какви са възможностите да се реши проблемът. Там, където не може да се реши проблемът, и машината не може да заработи, ще се премине към хартиено гласуване“, добави говорителят на комисията Цветозар Томов, цитиран от bTV.

Машина в Харманли унищожи вота на избирателите

Осъщественият вот до 11:00 ч. в СИК 10 в Харманли е унищожен, след като машина е блокирала, а повиканият техник установил, че паметта не може да бъде спасена. Секцията е била с 2 машини и вотът там продължава.

В СИК 18 в Димитровград обаче гласуването е на хартия отново заради блокирала машина. За сега не е ясно дали паметта е запазена. За случаите е уведомена ЦИК, пише БНТ.

Кметът на Буковлък привикан в полицията

Кметът на Буковлък Георги Божинов пък е привикан в полицията по подозрение за купуване на гласове в замяна на един кубик дърва. „Това не е вярно, няма процедура, дори няма фирма, спечелила търга за дървата. Полицията стои пред дома ми от 2:30 ч. през нощта. Полицията записва всички номера на колите. Те нагнетяват обстановката, а ние не се продаваме, обясни той, цитиран от Нова телевизия.

Проблем в секцията на служебния премиер

В секцията на служебния министър-председател Гълъб Донев в столичното 60-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, три пъти машината даде грешка, предаде БГНЕС. Член на СИК повика техник три пъти в рамките на 10-ина минути. За момента машината работи и служебният премиер, който дойде с майка си, успя да упражни своя вот.

Смяна в последния момент

В секционните комисии в Кърджали пък няколко дни преди изборите една от партиите изненадващо е изтеглила над 300 от своите членове в секционните комисии. Наложи се спешно попълване на секциите от другите парламентарно представени партии и коалиции. Мотивът е, че от партията нямат достатъчно симпатизанти, които да поставят в своите комисии. Не са изпратили хора от други области заради невъзможност да покрият транспортните им разходи, съобщава bTV.

Отсъствие на членове на СИК в чужбина

Започва отварянето на секциите в САЩ и Канада. Гласуването в Нова Зеландия и Австралия приключи и пристигнаха първите резултати. Няма проблем с досега приетите протоколи. Това съобщи на брифинг Цветозар Томов - говорител на ЦИК.

Той посочи, че основният проблем извън страната беше в отсъствието на членове на СИК, тъй като е имало доста болни хора. Другият проблем е, че назначените хора по предложение на политически партии не се явяват на работните си места в изборния ден и това създава затруднение на ЦИК.

Томов допълни, че се очаква напрежението да се повиши след няколко часа, когато започва да приключва изборния ден в Турция, а след това в Средна и Западна Европа. Това е най-критичният период на обработката на изборните резултати, добави Цветозар Томов.

Общият брой избирателни секции в страната и извън нея е 12 934, подвижните са 292, 15 са образувани в места за задържане, 121 в болници. 755 са извън страната. В 3264 секции се упражнява хартиен вот - 2810 в страната и 454 в чужбина.

Гражданите могат да подават сигнали на денонощната телефонна линия 02/9011298 и имейл [email protected]

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама