10 страни от НАТО подкрепиха членството на Украйна, България още не

16:40, 02 окт 22 25 2568 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Десет държави от НАТО вече се обявиха в подкрепа за членството на Украйна в алианса. В петък Украйна подаде молба за ускорен членство в НАТО, след като същия ден Русия обяви анексирането на четири окупирани украински района.

Още преди два дни Канада първа обяви, че подкрепя кандидатурата на Украйна за членство в НАТО. Това заяви канадският външен министър Мелани Жоли. „Нашата позиция не се е променила. Вярваме в политиката на отворените врати на НАТО и винаги сме били за Украйна в НАТО“, каза Джоли, пише „Сега“.

Днес президентите на 9 страни от алианса от Централна и Източна Европа подкрепиха Украйна и призоваха за повече помощ и членство на страната в НАТО.  Това са Чехия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора, Полша, Румъния и Словакия. България все още не е сред тях.

„Ние, държавните глави на страни от Централна и Източна Европа, страни, чиито лидери посетиха Киев по време на войната и видяха със собствените си очи последиците от руската агресия, не можем да останем безмълвни пред грубото нарушаване на международното право от страна на Руската федерация, поради което издаваме следната декларация: потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна“, се казва в съвместното изявление, цитирано от БТА.

Подписалите декларацията президенти призовават Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии.

„Подкрепяме Украйна в нейната отбрана срещу руската инвазия, изискваме Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзнически държави да увеличат значително военната си помощ за Украйна. Всички, които извършват престъпления на агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда“, се казва в документа.

След декларацията става ясно, че 1/3 от членовете на Алианса подкрепят присъединяването на Украйна, но крайното решение трябва да бъде решението взето с консенсус от всички 30 страни членки на Алианса.

Западът не иска бързо влизане на Украйна в НАТО?

В петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не отговори директно на въпроса дали Алиансът е готов да разгледа молбата за присъединяване на Украйна в редиците му. Столтенберг подчерта, че НАТО не е страна от конфликта и посочи, че Алиансът е фокусиран върху оказването на помощ за Украйна.

Властите на западните страни се опасяват от незабавното влизане на Украйна в Северноатлантическия алианс, тъй като не искат война с Русия. Това се казва в статия в американския вестник „Политико“, цитирана от БГНЕС.

Според двама американски служители, запознати с дискусията в ръководството на страната „съобщението на Украйна, че се стреми към бързо членство в НАТО, дойде като изненада за администрацията Байдън“. Както се отбелязва в публикацията, „членството на Украйна в НАТО отдавна е гореща тема за Вашингтон поради член 5“ от Северноатлантическия договор, подписан през 1949 г., който предвижда колективен отговор в случай на „въоръжено нападение срещу един или повече“ страни членки на НАТО. Изданието казва, че „много в САЩ са обезпокоени от перспективата за война с Русия“. Както се уточнява в статията, „Западът се страхува, че незабавното влизане на Украйна в НАТО... може да доведе до война между САЩ и Русия“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ewiak Ryszard 18:24, 02 окт 22

В Книгата на пророк Даниил четем: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [Русия отново ще има военни бази в чужбина. Това означава също военни действия и велика криза. Ще се срине не само еврозоната, но и ЕС и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат към военен съюз с Русия]. И ще влезе на юг [поради етнически конфликт (Матей 24:7)], но няма да бъде като преди и като след това [тези военни действия няма да доведат до ядрена война. Тази война ще започне едва след завръщането на северния цар]." (11:28,29) И едва тогава ще се стигне до намеса на САЩ и световна ядрена война. (Даниил 11:30) Това ще бъде взаимно клане с помощта на могъщ меч. (Откровение 6:4) Исус обяснява: "Неща страшни [φοβητρα] както [τε] и [και] извънредни (свързани с необичайни явления) [σημεια] от [απ] небето [ουρανου] мощни [μεγαλα] ще има [εσται]." (Лука 21:11) Някои древни ръкописи съдържат думите "и студове" (днес я наричаме "ядрена зима") [και χειμωνες], а в Марк 13:8 "и безпорядъци" (хаос) [και ταραχαι]. Също така ще има значителни тресения по дължината и ширината на регионите (в резултат на взрива от ядрени оръжия), недостиг на храна и епидемии. Това няма да бъде Армагедон. Но всичко това ще бъде "начало на родилни болки". (Матей 24:8) Има ли смисъл да ускоряваме всичко това?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама