Вотът зад граница: Приключи гласуването в Европа

22:50, 02 окт 22 25 2616 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На парламентарните избори българите в чужбина имаха право да гласуват в 755 секции в общо 62 държави. В 300 секции бяха предвидени машини, като в 238 имаше по 2 устройства, а 62 - по едно.

Изборният ден първо приключи в Азия, Австралия и Нова Зеландия.

Край на изборния ден и в Европа и Африка. Гласуването приключи в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, където бе осъществено в 126 секции. 

Приключи и гласуването в Германия, където бяха разкрити 77 секции, в Испания – 65 секции, в Гърция – 24 секции, както и в останалите европейски страни.

Изборният ден ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ - в 6 часа сутринта българско време в понеделник.

Има и страни, в които гласуването не бе възможно. Такива са например Украйна, Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен и Афганистан - там гласуването не е възможно поради проблеми със сигурността. 

Ниска избирателна активност в Турция 

И този път най-много секции за гласуване зад граница имаше в Турция - 166. Гласуването там вече е приключило. Вотът премина в нормална обстановка и без големи струпвания пред избирателните секции, съобщиха от МВнР. 

Въпреки многото секции в Турция избирателната активност е ниска. 

Машините са проблем за по-възрастните избиратели - както на повечето избори тук, предаде БНТ. „Проблемът е отново при гласоподаватели, които не знаят как да използват машината, с машините няма технически проблем“, допълва член на СИК.

Някои избиратели и членове на секционни избирателни комисии не можаха да се разберат нито на турски, нито на български. Затова - на английски.

Организациите на изселниците помагат на гласуващите с брошури на майчин език как се гласува с устройствата. И с попълване на декларациите на български.

Самозвани членове на ЦИК предизвикаха напрежение. Особен инцидент се разигра в турския град Бурса, където са открити почти една четвърт от избирателните секции в югоизточната ни съседка. В едно от местата за гласуване са дошли хора, които са се представили за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде БНР. Те са представили фалшиви документи и е възникнало напрежение. 

„Както на предишните избори, някои наблюдатели на партии умишлено или нарочно създават напрежение с неоснователни твърдения, че се нарушава изборният кодекс. Създават напрежение и така понякога спира вотът. Нарочно го правят, умишлено“, коментира турският депутат от Бурса Юксел Йозкан пред националното радио.

В Русия има три секции, в Украйна – нито една

В Украйна, където в момента продължава инвазията на Москва, няма да има нито една секция за гласуване. На изток - в Русия, днес разкриват три секции, предаде bTV.

Слаб интерес към гласуването в Северна Македония

За българите в Северна Македония изборният ден започна нормално. Там са разположени общо 7 секции, което е рекорден брой до момента.  Около 100 000 граждани на страната имат право да упражнят гласа си заради българските си паспорти, предаде Нова телевизия.

Според Любчо Георгиевски избирателите се страхуват, че ще ги снимат, затова не желаят да дават изявления. Междувременно македонска медия излезе с провокативно заглавие, което пита къде са 100 000 българи, които страната ни иска да бъдат вписани в Конституцията, след като заявленията са толкова малко.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама