При 100% обработени протоколи: ДПС печели вота зад граница

16:50, 03 окт 22 25 3412 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

ДПС печели убедително вота на българите в чужбина. Това показват данните на ЦИК при 100% обработени протоколи от секциите зад граница.

За ДПС са гласували 54 520 българи, което е 31.65% от гласовете зад граница. Почти всички гласове (близо 52 хил.) идват от Турция, където Движението печели безапелационните 92.8%. В южната ни съседка на тези избори бяха разкрити и най-голям брой секции зад граница – 166.

На второ място са „Продължаваме промяната“ с 22.26%. Партията печели вота в повече от половината от общо 62 страни, където сънародниците ни зад граница могат да гласуват, въпреки това събира 16 хил. гласа по-малко от ДПС. За ПП гласуват българите в Европа, САЩ, Канада, Египет, Израел, ОАЕ, Нова Зеландия и др. Любопитен детайл е, че в Косово партиите на Кирил Петков и Стефан Янев си поделят първото място с по 21.05% от гласовете.

На трето място се нарежда „Възраждане“, за които са гласували 14.46% от българите в чужбина.  Очаквано партията печели вота в Русия, но освен това е първа политическа сила в Австралия, Йордания, Кипър, Молдова, Република Южна Африка Тунис и Чехия.

Четвърти са „Демократична България“ с 9.85% от гласовете зад граница. Коалицията печели вота в Иран. Малко след това са ГЕРБ-СДС, за които са гласували 8.99% от българите в чужбина. Коалицията печели гласовете на сънародниците ни в Албания, Алжир, Ливан, Саудитска Арабия, Сингапур, Сърбия и Черна гора.

За „Има такъв народ“ са гласували 8131 българи (4.74%), а за БСП – 3652 души (2.13%). „Български възход“ печели вота на сънародниците ни в Армения и си дели първото място с ПП в Косово. Доверие на формацията на Стефан Янев са гласували 3400 българи.

3 883 българи са отишли до урните по света, за да гласуват с „Не подкрепям никого“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама