Анексираните от Русия територии обявиха кога ще проведат парламентарни избори

08:15, 03 окт 22 25 2036 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изборите за парламенти на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област ще се проведат в един ден през септември 2023 г., съобщи ТАСС.

Съответните клаузи са записани в договорите за приемането на тези територии в състава на Руската федерация, препратки към които се съдържат в решенията, публикувани днес на уебсайта на Конституционния съд на Русия.

Русия анексира окупираните украински територии и вече е готов за преговори

„Съгласно въпросния договор изборите за законодателен (представителен) орган на Донецката народна република се провеждат през втората неделя на септември 2023 г.“, се казва в решението на руския Конституционен съд относно конституционността на договора за присъединяване на ДНР към Русия. Подобни клаузи са предвидени в договорите с Луганската народна република, Запорожската и Херсонската област.

Отбелязва се, че докато не бъдат избрани законодателни органи в Донецката и Луганската народна република, правомощията им ще се упражняват от регионалните парламенти. Президентът на Русия назначава временно изпълняващ длъжността висш служител във всеки от тези региони в срок от 10 дни от датата на приемането на регионите в Руската федерация за периода до встъпването в длъжност на избраните ръководители на републиките, пише БТА.

Зеленски обеща да се отвоюват още райони в Донбас

Ръководителите на Херсонска и Запорожка област ще получат статут на губернатори. Те ще бъдат назначени от руския президент в рамките на 10 дни от датата на приемане на новите субекти.

В първия член на всяко от четирите споразумения се казва, че Донецката и Луганската народна република, Запорожската и Херсонската област се считат за приети в състава на Руската федерация от датата на подписване на споразуменията, т.е. от 30 септември тази година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама