„Да не драматизираме“: Нинова няма да подава оставка

14:27, 03 окт 22 25 2407 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е категорична, че нито тя, нито ръководството на партията ще подадат оставка след резултатите на вчерашните парламентарни избори.

При 99% обработени протоколи БСП се очертава да е пета с 9.3%. Разликата с резултата на левицата от миналите избори е с около процент надолу.

Очаквахме по-високи резултати, но не драматизираме от това, вземаме си поуки, ще вземем решения какво да променим. Успяхме да запазим предишния си резултат с по-малко от 1% разлика, това е позитивното“, каза още Нинова.

В събота се събира Национален съвет на БСП, за да анализира резултата от изборите. Очаква се тогава да се реши и дали ще има конгрес на партията.

При 99% обработени протоколи: 7 партии в парламента, ИТН не е сред тях

„Крайно сме притеснени от понижаваща се надолу избирателна активност, това е шамар за цялата политическа класа и е крайно време да обмислим какво ни казват българските граждани. Очаквахме по-висок резултат. Той не е добър и си вземаме поуки от това. Но успяхме да запазим приблизително резултата от предишните избори“, обясни Нинова, цитирана от БГНЕС.

Очакваше се, че „Възраждане“ ще има ръст, но не очаквахме, че ще са преди нас. Приемаме тези факти, направихме добра кампания, получи се това, което българският народ реши. Ние трябва да си приемем грешките, да се променим, и да вървим напред. Трябва да има чистота в политиката, безпринципните съюзи не водят до нищо добро“, допълни Нинова.

Тя е категорична, че БСП няма да влиза в едно правителство с ГЕРБ и ДПС. Според нея създаването на експертен кабинет би било опит за скриване на политическата отговорност зад уж експертни личности. „Не приемаме експерти да поемат отговорност, а политиците да се скрием“, заяви Нинова.

Нови избори не са добър вариант, по-добре да има редовен кабинет, нека ГЕРБ да опитат“, посочи още тя. Нинова подчерта, че БСП ще подкрепи всички мерки в областта на социалната политика – таван на цени, изземване на свръхпечалби от енергийни дружества, преизчисляване на пенсии, увеличаване на минимална работна заплата. „Ще положим всички усилия България да не бъде въвличана във военния конфликт в Украйна“, каза още тя.

Вътрешната опозиция поиска оставката на Нинова

По-рано вътрешната опозиция в БСП внесе подписка с искане за свикване на извънреден пленум на столетницата заради ниските резултати на партията на вота. Те искат Корнелия Нинова да поеме отговорност и да подаде оставка. Над 70 са членовете на левицата подписали се под това искане.

Очевидно има проблем с БСП, има проблем с доверието“, обясни евродепутатът и член на Националния съвет на БСП Петър Витанов, цитиран от БТА. По думите му трябва да бъдат поставени въпросите с политиките, с организацията и най-вече въпросът с кадрите. Той поиска и свикване на конгрес.

Въпросът за бъдещето на ръководството на партията неминуемо трябва да бъде поставен на дневен ред, най-малкото поради естеството на изборния резултат, но не е единствен и не е най-важният“, отбеляза Витанов. Според него проблемите са комплексни и са свързани както със слабото равнище на организация, така и с демотивацията, деморализацията и с отлива на доверие.

Витанов отбеляза, че отливът на доверие се дължи на много неща – както на износване на ръководството, така и на сгрешени послания.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама