Плевнелиев и Паси се навиха на предложението на Борисов

11:39, 05 окт 22 25 2875 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за създаването на контактна група, която да бъде ръководена от президента Росен Плевнелиев (2012-2017) и бившия външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, се прие радушно и от двамата. Въпреки, че все още не е ясно кои политически формации изобщо ще участват в подобни преговори.

Борисов: Предлагам на политически лидери да се дръпнем назад

Росен Плевнелиев потвърди в позиция до bTV, че ще е част от контактните групи в опит за съставяне на правителство. По думите му предстои да се формализира съставът на контактната група, като тя остава отворена за предложения от другите проевропейски и евроатлантически партии. 

Контактната група ще започне своята работа след сформиране на 48-ото Народно събрание, като ще заседава и ще дава пресконференции за постигнатите резултати единствено в сградата на Народното събрание. Няма да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места, а само пред очите на българските граждани и медиите, защото ще се работи за доверие и прозрачност. Контактната група ще проведе срещи с всички проевопейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата. Целта е да се промени подходът, да се възстанови диалогът, да се работи за доверие, да се търси обединение около базисни принципи, национални приоритети и работещи решения“, допълва Плевнелиев.

И Паси е готов да съдейства на Борисов

Бившият външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси също прие предложението на Борисов да участва в контактната група за съставяне на правителство. „Днес най-голямата парламентарна партия ме покани в контактна група, ръководена от президента Росен Плевнелиев, за да съдействаме в преговори за съставяне на евроатлантическо мнозинство и правителство в новия парламент. Като ясно осъзнавам колко огромен и предизвикателен дълг е подобна функция, заявявам пред обществото и участниците в процеса, че бих им съдействал добросъвестно, безкористно и на ползу роду, доколкото моите сили и тяхната воля позволяват това“, написа президентът на Атлантическият клуб във Facebook

Ако не успея в това общо дело, бих съдействал на всеки, който би го продължил, допълва той.

Припомняме, че вечера Борисов наруши мълчанието след резултатите от изборите, на които неговата партия спечели първото място, и предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики. Въпреки че, както вече писахме, само няколко дни преди изборите той на всеослушание обяви, че една експертна коалиция всъщност неминуемо ще доведе до нови избори. А лидерите трябвало да бъдат министри в управляващия кабинет. Лидерът на ГЕРБ посочи, че е готов да преговаря с всички партии за съставяне на правителство. Дори, че би откривал допирни точки и с „Възраждане“, но най-много искал да се състави евроатлантическо мнозинство. Идеята му била да се състави анти-Путин мнозинство в българския парламент.

Ще предложим, както беше 90-те години - контактна група, преговарящи екипи. Ще поканим хора, които са с безспорна репутация по най-важната тема - Антипутиновата тема. Плевнелиев, Соломон Паси“, гласеха думите на лидера на ГЕРБ.

Още в понеделник обаче ПП и ДБ обявиха, че нямат намерение да влизат в преговори с ГЕРБ. Вчера обаче Борисов отправи оферта към ДБ - да подкрепи съдебната реформа, а към ПП - социалните им политики. Лидерът на ГЕРБ все пак призна, че не бил готов да поема ангажимент за свалянето на Иван Гешев от поста главен прокурор и назначаването на Бойко Рашков за шеф на КППКОНПИ.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пък коментира, че Борисов няма право да търси подкрепа от тези, които е свалил от власт

Явор Божанков от БСП също обяви пред bTV, че заради гласоподавателите на ГЕРБ може да има някакви разговори с партията победител от изборите, но изключи каквато и да е възможност за подкрепа на правителство, в което са ГЕРБ или ДПС

„Възраждане“ пък щели да подкрепят само кабинет с техен мандат и вече имали готово предложение за проектокабинет.

Официален отговор на това предложение от другите партии няма.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:00, 07 окт 22

Прилича на детска градина.Дай си ми куклите,на ти парцалите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама