Трима учени с Нобелова награда за развитието на „клик-химията“

16:52, 05 окт 22 / Свят 25 1863 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Кралската шведска академия на науките реши да присъди Нобеловата награда за химия за 2022 г. на Каролин Бертоци, Мортен Мелдал, и Карл Бари Шарплес „за развитието на клик-химията и биоортогоналната химия“.

Шведски генетик получи Нобелoва награда за медицина

Бари Шарплес и Мортен Мелдал са поставили основата на функционална форма на химия – „клик-химията“ или химията с едно щракване. Става дума за вид химически синтез или за т.нар. биоортогонална химия, които се използват в световен мащаб за изследване на клетките и проследяване на биологични процеси, се казва в официалното изявление. В „клик-химията“ молекулярните градивни елементи се свързват бързо и ефективно.

Каролин Бертоци пък пренася клик-химията в ново измерение и започва да я прилага в живи организми. Биоортогоналната химия, върху която Бертоци посвещава живота си, се фокусира върху химичните реакции в живи клетки, които могат да се извършват без да влияят на вродените клетъчни процеси, пише БГНЕС.

Пет любопитни факта за Нобеловите награди

Използвайки биоортогонални реакции, изследователите са подобрили насочваното действие на лекарствата за рак, които сега се тестват в клинични изпитвания, допълват от шведската Кралска академия на науките, цитирана от БТА. 

Това е третата Нобелова награда за наука, връчена през тази седмица. Утре предстои да бъде връчена Нобеловата награда за литуратура, а в петък - за мир. 

Наградите са сред най-високите отличия в науката, като признават новаторски принос.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама