Освободиха директора на БАБХ

18:31, 05 окт 22 25 2184 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От днес Христо Даскалов е освободен от длъжността на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Това съобщи на извънреден брифинг заместник-министърът на земеделието Крум Неделков. На поста отново се връща Христо Вълчанов със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев.

Служебният зам.-министър оповести и причините за освобождаването на директора на държавната агенция от длъжност: „В абсолютно нарушение на избраното законодателство, вчера Христо Даскалов се връща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. Същия ден Даскалов приема разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в БАБХ“.

„Също така сключва неправомерно анекс към договор с изтекъл срок на действие и в края, след всички тези разпоредителни действия, заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структурата на БАБХ“, коментира още заместник-министърът, цитиран от БГНЕС.

След записа за подкупа: Проверяват Пламен Моллов за конфликт на интереси

За всички тези действия не е бил уведомен министърът на земеделието Явор Гечев. Неделков бе категоричен, че Министерство на земеделието не толерира подобен род действия и поведение.

Даскалов оглави БАБХ в последния ден на миналата календарна година. Тогава, със заповед на Кирил Петков, зае мястото на Христо Вълчанов. Христо Даскалов бе едно от главните действащи лица, когато възникна проблемът между държавната агенция и частната компания „Евролаб 2011“ на граничния пункт „Капитан Андреево“ през лятото. На изтекъл през август запис се чу как ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов предлага на Христо Даскалов подкуп, за да бъде запазена дейността на частната лаборатория на граничния пункт. След сигнал на Ивайло Мирчев от ДБ КПКОНПИ образува производство за установяване на конфликт на интереси спрямо Моллов. Ректорът трябваше да участва в учредяването на партията на Стефан Янев, но след като за случая се разчу това не се случи. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама