„Колко пари можеш да дадеш“: разказът на шофьора от „Околовръстното“

10:41, 06 окт 22 25 3487 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

3 камери засичат полицаите Любка Гечева и Георги Малински от Шесто РПУ с виновния за смъртта на френския гражданин в катастрофата на столичното „Околовръстното“ - в неговата версия той кара към кола на фирмата, която обикновено прибира пияните шофьори. Бизнесменът обвинява униформените, че не са го свалили от автомобила.

Димитър Любенов е дал поисканите 200 лева на полицейския патрул Любка Гечева и Георги Малински, но сумата била само за охраната по околовръстното, но не и до дома му. Това е обяснил самият той в показанията си, с които „24 часа“ разполага от запознати с разследването.

Любенов е карал пиян и дрогиран към автомобил на „Дринк енд драйв“, което е необичайна практика употребилите алкохол клиенти на тази популярна нощна услуга обикновено очакват шофьорите от фирмата, които да поемат управлението на автомобила им.

39-годишният мъж бил с приятели в кръчма в столичния квартал „Бояна“. В края на събирането в кръчмата той се обадил на свой адаш, управител на „Дринк енд драйв“. Мъжът обещал да му прати шофьор и кола. След като според сметките на Любенов минали над 60 минути, той отново позвънил.

„Димитър ми пусна есемес, че ще прати друга кола, понеже неговата е спряна за проверка от полицията и е далече от заведението“, обяснява пред разследващите Любенов. „Накрая отчаян, че никой няма да дойде да ме прибере, се качих в колата си и реших да отида до втората кола на „Дринк енд драйв“, която също била спряна от полицаите“, продължава мъжът, който има бизнес, свързан със септични ями.

Полицаи имат роля в катастрофата на Околовръстното?

Димитър Любенов се отправил към бул. „Александър Пушкин“ с колата си, която взел на лизинг 18 месеца преди катастрофата. Тръгнал натам, защото управителят на „Дринк енд драйв“ му казал, че и втората кола на фирмата е спряна от полицията на този булевард.

Дали Любенов е звъннал и на полицаите Любка Гечева и Георги Малински, ще се проверява тепърва. Това бе и една от темите на скандала между МВР и прокуратурата, тъй като униформените дали мобилния телефон на Любенов на неговия бизнес партньор, а не са го предоставили на разследващите. Знае се, че двамата полицаи от Шесто, които са станали свидетели на адската катастрофа и се опитали да се измъкнат на заден ход по локалното платно до „Околовръстното“, преди това са били в кв. „Горна баня“.

Разказът на Димитър изключва предишно познанство между него и униформените. Любенов обяснява, че патрулката го спряла точно на бул. „Пушкин“ като му подала светлинно-звуков сигнал - включила е буркана си.

Любенов паркирал така, че да не пречи на движението, спрял точно срещу супермаркет. Дошъл полицай, облегнал се на колата и попитал шофьора дали е пил. Любенов си признал и казал, че тръгнал към кола на „Дринк енд драйв“ и в момента търсел шофьора. Униформеният не се легитимирал, не поискал и документите на Димитър.

Полицаят ме попита какво ще правим и аз му отговорих, че мога да почерпя или да изчакаме колата на „Дринк енд драйв“.

Колко пари можеш да дадеш“, полюбопитствал Георги Малински. Казах, че мога да го почерпя с 200 лева, а той ми отвърна, ще ме съпроводи до някъде. Дадох му парите и той се върна в патрулката. Под съпровождане разбирам да карат с мен, за да нямам проблеми. До сега не са ме съпровождали полицаи със служебна патрулна кола“, обяснил Любенов на разследващите.

Любенов карал направо, в посока квартал „Младост“, на няколко пъти погледнал в огледалото и видял, че патрулката го следва. „Докато ме съпровождаха в посока към вкъщи, продължихме направо, бях се разсеял, стана ми като че ли малко лошо, разтърках си главата, за да не заспя, доколкото си спомням, колата, в която се ударих, излезе от локалното“, разказва мъжът. Именно разтъркването му според него попречило да реагира по-бързо и да избегне удара с малкия „Форд Фокус“, който блъснал отзад. Точно това действие визираше и съдът във вторник, когато бе обяснено, че въпреки свръхвисоката скорост - 195 км/ч, при бърза реакция Любенов е можел да избегне катастрофата.

Следващите секунди се губят на шофьора с поршето, който посочва, че в миговете след катастрофата не е видял патрулката. Тя обаче, както и самият удар, са снимани от трета камера - този път не общинска, а на частна фирма. От записа се разбира, че двамата полицаи са видели зловещия удар от локалното и се канели да изоставят Любенов, защото свършвала територията на 6-о РУ, в което полицаите работят. 

Любенов ударил в задната лява част малкия форд, който се завъртял и обърнал по таван, а Лорен Пети починал на място след пълно прекъсване на гръбначния стълб и още много други наранявания. Съпругата му и шофьорът от хотела в Банско се отървали само със счупвания и синини.

Двамата полицаи, вместо да отидат там, се изтеглили на 100 метра назад. Отишли минути по-късно, едва след като от дежурната оперативна част им казали, че има сигнал за катастрофа.

Любенов не видял там полицая, идентифициран по-късно от разследващите като Георги Малински. Имало обаче жена. Това е Любка Гечева, станало ясно по-късно. Тя не е разговаряла с Любенов, който звъннал на съдружника си, защото приятелката му - рожденичката Моника, не си вдигнала телефона. Мъжът прекарал 2 часа на място, преди да го задържат.

По това време полицаи - не е ясно дали са Гечева и Малински, вместо да изземат мобилния му телефон, го дали на съдружника на Любенов. Мотивът - телефонът бил фирмен и мъжът се нуждаел от него, за да не фалира бизнесът. Едва 5 дни след катастрофата е направено копие на данните от апарата.

На финала при разпита Любенов хвърля цялата вина за катастрофата на полицаите. „Искам да кажа, че ако полицаите ме бяха спрели да карам, ако ме бяха задържали, нямаше да ударя колата и за съжаление, човекът в другата кола да почине“, категоричен е Димитър и заявява, че би повторил показанията си пред съдия. Той не споменава униформените да са изгонили шофьора му от „Дринк енд драйв“, както описа адвокатката Ива Борисова в съда във вторник. Според нея те казали: „Това е нашият клиент, ние ще си го поемем“.

След нейното изказване, разкрило, че и Любенов като Георги Семерджиев е имал полицейски чадър, МВР и прокуратурата си размениха реплики. Според вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев са докладвали на обвинението за случая, искали са да задържат полицаите.

Защо не ги задържахте сами, преди да ни уведомите, питаха от прокуратурата. И обясниха, че не е бил нужен арест, защото двамата доброволно предали телефоните си. Гечева не си дала паролата. Искането за арест пък било отправено към наблюдаващия прокурор по делото за катастрофата, а не към този за казуса с полицаите. Там се разследва подкуп. Досъдебното производство е в Софийската градска прокуратура. Назначени са експертизи, които да кажат дали кадрите от камерите са манипулирани.

Полицайката се държала непристойно 

Видях полицаите, за които говореше вътрешният министър. Бяха едно младо момиче и едно младо момче. Момчето не ми направи силно впечатление, колкото момичето. За мен поведението беше много непристойно. Не може униформен служител да се държи по този начин при престъпление. То не беше разговор - беше фамилиарничене, потупване, кикотене“, разказа в ефира на bTV Михаил Главчев, един от свидетелите на катастрофата, който помага на пострадалите.

Направило му е впечатление, че полицейска кола подминава инцидента, а след това се връща. От полиция, лекари и пожарна най-бързо идват полицейски служители.

Възхитен съм от разследващия полицай, който дойде и започна работа. Има много достойни хора. Това най-добро впечатление ми направи. В по-голямата си част полицаите си вършиха работата. Като им разказах, те се възмутиха от разговора на полицайката с Любенов“, добави той.

Биляна Борисова също свидетел на инцидента разказа, че е видяла как полицайката след инцидента е застанала до извършителя и се е смяла.

„След подаване на сигнала от моя страна в 04 ч. пристигна патрул. Направи впечатление, че полицайката от този патрул започна комуникация с извършителя на пътното произшествие и до задържането му тя не се отдели от него. Естествено, малко след като казахме, че това ни направи впечатление, тогава се прибра в трупата. През цялото време беше в неестествена близост с него като говорене, потупване по рамото и смях“, обясни Борисова и допълни, че има снимки на тази полицайка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Ambinia 19:26, 14 мар 23

Third, the up regulation of the Mafb expression started at stage VII is a dramatic response to the RA signaling that is periodically activated during stages VII XII, and this activation alters the expression of various Sertoli cell s genes 13, 30 clomid for men dosage Forrester JD, Meiman J, Mullins J, Nelson R, Ertel SH, Cartter M, et al

2 FarmFourl 11:51, 28 юни 23

I will teach you how to create a free virtual debit card, you can expect this software provider to continue to flourish in this market for years to come levitra 10 mgf orodispersible

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама