Путин обяви АЕЦ „Запорожие“ за „федерална собственост“

11:16, 06 окт 22 25 2574 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският президент Владимир Путин подписа няколко указа, с които обяви украинската атомна електроцентрала Запорожие за руска „федерална собственост“. Това е първото в света анексиране на атомна електроцентрала. Този ход незабавно беше отхвърлен от Киев, който определи указите като „безполезни, абсурдни и неадекватни“. 

Законността на този акт в международен план би трябвало да е нулева, не само защото е извършен в правен вакуум, но и защото се осъществява заграбване на актив на окупирана територия. Дори Русия да носи известни отговорности за реда на подконтролнитне ѝ земи и терена на ЗАЕЦ, тя не отговаря за функционирането на ядрените съоръжения. Де юре централата остава украинска, тъй като Киев е поел отговорността за нейното функциониране и сигурност пред международната общност, представлявана от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН, пише „Дневник“.

След подписването Путин заяви, че Русия ще стабилизира ситуацията в четирите анексирани през миналата седмица украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, пише „Свободна Европа“.

Русия анексира окупираните украински територии и вече е готов за преговори

АЕЦ „Запорожка“ е окупирана от руските сили от март, но се управлява от украински инженери. Това е най-голямата ядрена централа не само в Украйна, но и в цяла Европа. 

Руският ядрен енергиен регулатор „Росенергоатом“ съобщи, че ще извърши оценка на щетите върху инфраструктурата на централата и ще прехвърли украинските служители в нова руска собственост.

„Новата експлоатационна организация е предназначена да осигури безопасната експлоатация на атомната електроцентрала и професионалната дейност на съществуващия персонал на централата“, се казва в изявлението.

Украинската държавна ядрена енергийна компания „Енергоатом“ обаче контрира, че „Запорожката (атомна електроцентрала) ще продължи да работи в Украйна, в съответствие с украинското законодателство, в украинската енергийна система, в „Енергоатом“.

42 държави призоваха Русия да изтегли войските си от АЕЦ „Запорожие“

Киев отдавна предупреждава, че Москва планира да прехвърли централата от енергийната мрежа на Украйна към руската. Тя се намира между контролирани от двете страни територии и около нея нееднократно имаше боеве, които застрашават сигурността ѝ.

Шефът на международния ядрен регулатор МААЕ Рафаел Гроси каза, че пътува за Киев с влак и ще посети Москва по-късно тази седмица. Гроси добави, че преговорите за безопасна зона около централата са по-важни от всякога.

Русия обстрелва Запорожие

На този фон украинският губернатор на Запорожие Александър Старух, съобщи рано сутринта, че руски обстрел там е убил най-малко двама души през нощта и е повредил или унищожил няколко жилищни сгради, предизвиквайки големи пожари.

Руските сили са нанесли седем удара. На място е била убита една жена, а друга жена е починала на път за болницата, разказа Старух в Telegram.

Най-малко петима души са затрупани по отломките на сгради, ставали мишена на обстрела. Много хора обаче са били също така спасени, сред които и дете на 3 годинки. Спасителната операция продължава, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама