Борисов отново се отказа да бъде депутат

13:07, 06 окт 22 25 2949 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Ден след като ЦИК обяви окончателните резултати от гласуването и разпределението на мандатите в 48-то Народно събрание, кандидат-депутатите започнаха да се отказват от своите места в парламента или умишлено да ги отстъпват на определени хора от същата партия. 

Така че не е изненада, че за поредна година сред първите отказали се от това да служат на народа като депутати е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Макар че отново водеше в два избирателни района - 25-и избирателен район в София и в Пловдив, пише БНР. 

Припомняме, че на трите парламентарни избора миналата година (през април, юли и ноември) бившият премиер водеше същите листи, но се отказа от място в Народното събрание.

И Събев не иска да е депутат 

Освен Борисов и бившият транспортен министър Николай Събев също се отказа да бъде депутат.

„Никога не съм искал да бъда професионален политик и сега смятам, че ще съм полезен в подобряването на бизнес средата повече, отколкото бих бил на политическата сцена“, аргументира се Събев, цитиран от пресцентъра на „Продължаваме промяната“. 

Оставам част от отбора и съм насреща да помагам. Продължаваме промяната!“, се казва още в изявлението на Николай Събев.

„Преди година и половина се включих в един ентусиазиран отбор от млади хора, защото вярвам, че България трябва и може да се промени. Исках да покажа, че и моето поколение, и хората, които са изградили силен и успешен бизнес трябва да са част от изграждането на една нова България“, казва още бившият министър на транспорта. Според него „Продължаваме промяната“ е спечелила сърцата на много българи и започнатото вече е кауза на голяма част от обществото. 

Политическият start-up вече е утвърдена партия и аз съм спокоен за бъдещето ѝ“, отбелязва още Николай Събев.

Николай Събев бе водач на листата в Русе. Партията изпраща двама депутати в парламента от този избирателен район. Това са Рена Стефанова и Димитър Недялков.

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказват, за да дадат път на Георг Георгиев

Размествания в ГЕРБ-СДС ще има и в Ловешко. Двама от преференциално избраните народни представители на партията се отказват от спечелените си мандати. Иван Грънчаров от листата в 11-ти Ловешки МИР също няма да бъде обявяван за избран за народен представител. ЦИК одобри и подаденото от него заявление, което размества листата на коалицията, тъй като и поставеният под №3 Иван Миховски също отказа да е депутат. Така те отстъпват мястото си на председателя на Младежкия ГЕРБ Георг Георгиев, който има по-малко преференциални гласове от тях. Иван Миховски, който беше на трето място в листата, е получил 11.27% от всички гласове за ГЕРБ в областта. Иван Грънчаров, който бе на пето място в листата на партията, също има повече лични гласове от Георг Георгиев с преференции над 7%.

Георгиев беше на избираемо второ място в ловешката листа след Николай Нанков и четвърти в София 24, където ГЕРБ взема само три мандата.

Това ще е третият мандат на Георг Георгиев в Народното събрание за последните няколко години.

До неделя (9 октомври) ЦИК трябва да обяви имената на избраните депутати.

След парламентарните избори, провели се на 2 октомври, ГЕРБ спечелиха първото място и ще имат 67 депутати, „Продължаваме Промяната“ е втора политическа сила и ще има 53-ма депутати в 48-то Народно събрание. След тях се нареждат ДПС с 36, „Възраждане“ – 27, БСП – 25, ДБ – 20 и „Български възход“ – 12.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама