„Сърцето ми е чисто пред Господ“: Кристиан Николов се разкайвал

14:59, 06 окт 22 25 2607 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Прокуратурата поиска 15 години затвор за Кристиан Николов, подсъдим за катастрофата, при която загина Милен Цветков. Делото се гледа на втора инстанция от Софийския апелативен съд.

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в срок за съдбата на Кристиан Николов. Това означава само, че няма да завиши наказанието от 9 години затвор, което младият шофьор получи на първа инстанция - СГС. Другите опции са отворени, а срокът е инструктивен, т.е. - пожелателен. 

Всички страни по делото оспорваха пред Софийския апелативен съд решението на първата инстанция, която постанови 9 години затвор за Николов, а днес минаха пледоариите. 

Николов се разкайва

Пред съда Николов изрази отново съболезнования към близките на Милен Цветков и заяви, че се надява те да преодолеят тежката загуба.

Подчерта, че разследването се е водело тенденциозно, а прокуратурата е имала за цел да се направи пиар кампания, защото Цветков бил медийна личност.

Сърцето ми е чисто пред Господ, защото искрено се разкайвам“, допълни Николов, цитиран от БНТ. 

Разказа, че след като е осъзнал какво се е случило се е опитал да помогне на пострадалия Милен Цветков. Не съм ползвал наркотици - нито тежки, нито леки. Моля съдът да отсъди съобразно закона и съдебната практика, а не според обществения натиск. Моля чисто човешки, отсъдете по съвест и ми дайте възможност да продължа живота си. Разкайвам се горчиво за случилото се. Моля да отмените присъдата на Софийския градски съд и да върнете делото на първа инстанция. Има един израз „Всеки носи своя кръст“. Аз ще нося своя до края на живота си“, каза в съдебната зала Кристиан Николов.

„Светът ми свърши“: версията на Кристиан Николов за катастрофата с Милен Цветков

Продължава спорът за умисъл или непредпазливост

И пред втората съдебна инстанция продължи спорът за това при евентуален умисъл или по непредпазливост е извършил деянието Николов, пише БНР.

Обвинението на прокуратурата е за убийство при евентуален умисъл, именно и заради това бе поискана присъда 15 г. затвор. Това е минималното наказание при тази квалификация. Основанията са високата скорост и откритите наркотици в кръвта на обвиняемия, както и липсата на какъвто и да е спирачен път.

Първоинстанционният съд обаче не прие доводите на прокуратурата и осъди Николов за причиняване на смърт по непредпазливост. Протест срещу това внесоха и прокуратурата и частните обвинители като защитата очаква наказанието да бъде намалено и го оценява за прекалено строго с оглед младата възраст и чистото съдебно минало на Николов. След пледоариите той ще има последната дума, а след това съдът трябва да реши потвърди, промени присъдата или да върне делото за ново обсъждане.

Окончателно: Кристиан Николов излиза от ареста

На 13 юли т.г. Софийският апелативен съд отложи за втори път делото за тежката катастрофа, в която преди повече от две години загина журналистът Милен Цветков. Причината е, че подсъдимият Кристиан Николов бе карантиниран като контактен на заразен с коронавирус. През март т.г. Николов беше осъден ва 9 години затвор, че е причинил по непредпазливост смъртта на телевизионния водещ. И прокуратурата, и защитата атакуваха размера на наказанието пред Софийския апелативен съд.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама