С колко се увеличи цената на чаша кафе в ЕС за година?

15:55, 06 окт 22 25 2249 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Започването на деня с чаша горещо кафе е ежедневие за мнозина. Неотдавнашното покачване на цените обаче може да превърне този сутрешен обичай почти в лукс. През август цената на кафето в Европейския съюз е била средно с 16,9 на сто по-висока спрямо миналогодишния август. Тогава (август 2021 г.) цената на кафето бе средно с 0,5 на сто по-висока от цената му през август 2020 година. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

За потребителите, които пият кафето си с мляко и/или захар, поскъпването на сутрешната напитка е дори по-голямо, тъй като цените на тези продукти са се повишили още повече през последната година. 

В ЕС цената на прясното пълномаслено мляко е скочила средно с 24,3 на сто между август 2021 г. и август 2022 г., докато цената на прясното нискомаслено мляко - с 22,2 на сто.

Годишната инфлация на захарта през август е достигнала 33,4 на сто, значително увеличение от отчетеното увеличение с 0,8 на сто през миналогодишния август. 

Британците спират да пият лате

Данните сочат още, че през август на годишна основа и при четирите стоки (кафе, прясното пълномаслено мляко, прясното нискомаслено мляко и захар) е регистрирано поскъпване във всички страни членки на Евросъюза, като изключение е единствено Малта, където няма промяна в цената на прясното нискомаслено мляко, съобщи БТА. 

Стойността на захарта е нараснала най-много сред изброените продукти през август отново на годишна база. Най-голям ръст на цената й се е наблюдавал в Полша (109,2 на сто), Естония (+81,2 на сто), Латвия (+58,3 на сто), България (+44,9 на сто) и Кипър (+43,2 на сто).

Що се отнася до кафето, Финландия (+43,6 на сто) е регистрирала най-високата годишна инфлация през август, следвана от Литва (+39,9 на сто), Швеция (+36,7 на сто), Естония (+36,4 на сто) и Унгария (+34,3 на сто).

За същия период най-много са скочили цените на пълномасленото мляко в Унгария (+51,7 на сто), Литва (+46,8 на сто), Хърватия (+43,5 на сто), Чехия (+43,3 на сто) и Латвия (+40,1 на сто), а за нискомасленото мляко - в Литва (+50,2 на сто), Хърватия (+41,2 на сто), Естония (+38,9 на сто), Германия (+30,6 на сто) и Унгария (+30,1 на сто).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама