Двама руснаци избягаха от мобилизацията с лодка до Аляска

10:45, 07 окт 22 25 2484 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Местните власти на американския остров Сейнт Лорънс в Аляска са уведомили във вторник бреговата охрана на САЩ, че двама чужденци (в първоначалната формулировка двама руснаци) са доплавали близо до островното селце Гамбел с малка лодка.

Безследно изчезнаха 1,5 милиона руски военни униформи

Говорителят на сенатора републиканец от Аляска и бивш морски пехотинец Дан Съливан съобщи, че сенаторът е бил уведомен за ситуацията, след като с него се свързал един от високопоставените местни лидери в района на Беринговия проток рано сутринта във вторник. Оказало се, че пришълците са дошли от Русия, до чиито брегове са около 40 мили, но са изминали реално близо 300 от пристанищното градче, от което са тръгнали, съобщи Alaska News Sources, цитирана от Оffnews.bg.

От офиса на Съливан излязоха със съобщение, в което в частност се казва: „Предвид сегашното повишено напрежение с Русия, сенатор Съливан се обади на секретаря на Министерството на вътрешната сигурност (DHS) и разговаря с него, както и с друг високопоставен служител на DHS. След тези обаждания митническата и гранична служба стартира процес, който трябва да определи допустимостта на тези лица за влизане в Съединените щати.“

Кремъл призна, че са допуснати грешки при частичната мобилизация

Бреговата охрана на САЩ потвърди, че мъжете са били отведени в сградата за обществена безопасност в Гамбел. Градският чиновник Къртис Силук каза, че мъжете са били откарани със самолет от острова във вторник до Анкоридж. Според Силук мъжете казали на селяните, че са отплавали с лодката си от град Егвекинот в Североизточна Русия, на около 300 мили по море. Бегълците били разказали, че бягат от мобилизация в редиците на руската армия.

Ситуацията, която е извънредно произшествие за спокойната общност в тази част на Аляска беше коментирана и от губернатора Майк Дънливи. Той отбеляза, че с руснаците сега се занимават федералните власти. Не очакваме непрекъснат поток от хора или флотилия от бягащи. Нямаме индикации, че това ще се случи, така че това може да е еднократно“, коментира Дънливи.

Указ на Путин: По 10 години затвор за дезертьорство и отказ от мобилизация

Телевизионният канал KTOO уточнява, че руснаците са поискали политическо убежище в САЩ. В социалните мрежи в Аляска вървят бурни дискусии за това как е възможно при температура на въздуха, падаща до 4-5 градуса по Целзий двама неопитни бегълци от казармата да преплават Беринговия проток и се питат какъв модел е лодката. Мнозина изказват предпазливото подозрение, че двамата може да са руски шпиони и предлагат да бъдат върнати в страната им.

Инцидентът се разследва от Министерството на вътрешната сигурност, допълва Alaska News Sources.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама