Президентът обвини „Демократична България“, че тласкат страната към война

18:32, 07 окт 22 / Политика 25 2900 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев обвини „Демократична България“, че тласкат страната към война. Думите му са в отговор на критиките на „Демократична България“ по негов адрес, както и на заявката им, че ще внесат проекторешение за изпращане на оръжие за Украйна в НС.

„Изумително е, че на фона на енергийната и икономическата криза в цяла Европа, „Демократична България“ бърза да тласне страната ни във войната още преди да е свикан парламента. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работиха и за правосъдната рефома, и за интересите на българските граждани - сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна“, заяви държавният глава пред журналисти в Прага, където участва в срещата на лидерите ЕС.

Той каза, че този въпрос трябва да се разгледа изключително сериозно и посочи, че „политици, които тласкат България към война - независимо дали от невежество или корист дължат отговор на българските граждани чий интереси обслужват“.

„Даже за мен е трудно за вярване, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и за морал в политиката, може да си служи с такива откровени лъжи и манипулации“, допълни Радев.

Твърдо против оръжия за Украйна и подкрепа за членството ѝ в НАТО

Президентът защити решението си да не се присъедини към неговите колеги от Източна и Централна Европа, които подкрепиха влизането на Украйна в НАТО. „С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това сега означава война НАТО – Русия“, каза Радев, цитиран от БНТ.  

10 страни от НАТО подкрепиха членството на Украйна, България още не

„Аз ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент и върховен главнокомандуващ ще работя срещу въвличането на България във войната без значение под какви красиви фрази това се прикрива“, посочи той. 

Радев повтори също, че ще предостави на партиите „достатъчно време, така че да могат да обсъдят принципите и приоритетите и да се излъчи управленско мнозинство и правителство“. „Очаквам да не забравят, че трябва да поставят на първо място интересите на българските граждани. Изключително важно е да имаме парламент, защото нашият български конституционен модел на властта се основава върху парламента“, коментира той.

Радев коментира и обсъждания таван на цените на газа в ЕС. „Таван на цените на газа е тема, която само се дискутира в момента. Да, има желание да се справим с ценовата криза, но тепърва ще се обсъждат и на други съвети тези механизми. Лидерите препоръчаха на ЕК за следващия съвет на 20 октомври комисията да предложи стъпки така че да бъдат овладени цените, така че да има реформа на европейския пазар за газ“.

 
 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 19:40, 07 окт 22

Тези говеда от дб да отиват при зеленски за да им даде пушки и айде срещу Мечката

2 Асен 20:42, 07 окт 22

Демократична България са вредни за страната, не само защото обслужват интересите на Прокопиев!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама