БСП няма да отиде на разговори с контактната група на ГЕРБ

18:29, 08 окт 22 / Политика 25 3001 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

БСП няма да отиде на разговори с контактната група, предложена от ГЕРБ. Това обяви по време на пресконференция лидерът на левицата Корнелия Нинова след близо 7 часа Национален съвет.

„Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. Няма да се явим на разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ. Отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ и партиите, които свалиха нашето правителство. Избрахме преговорен екип за другите мандати, когато дойде време за разговори”, обясни Нинова пред журналисти.

И обяви, че левицата ще проведе конгрес на 11 и 12 февруари 2023 г. заради проблемите на партията. „Той ще даде нов хоризонт с много сериозни решения. Трябва да се направи подготовка на нова модерна лява партия. Трябва ни сериозна организационна реформа. Създадохме работна група, която да започне разговори с други леви партии“, посочи още Нинова, пише Нова телевизия.

БСП реши: Добрев и Паргов не могат да участват в Националния съвет

БСП свика Националния съвет на партията, на който ще бъдат обсъдени изборните резултатите на левицата, която се срина до 5-та политическа сила. На пленума социалистите ще решат дали да свикат Конгрес на партията и ще обсъдят какви промени ще предприемат.

Междувременно Общопартийната контролна комисия на БСП с мнозинство от 17 „За“ и 2 „въздържали се“ реши, че Кирил Добрев и Калоян Паргов не могат да вземат участие в заседанието и да гласуват, съобщиха от партията.

Нинова: Прокуратурата се меси в партийните въпроси на БСП

Ако БСП е българска партия, то аз мога да присъствам на пленума”, заяви преди това Кирил Добрев пред bTV. Той подчерта, че няма вражда между него, Корнелия Нинова или някой друг от БСП.  Според него БСП с това ръководство няма да просъществува дълго. „Трябват нови свежи лица, които да изведат партията от кризата”, каза Добрев. 

По-рано тази седмица Корнелия Нинова коментира, че „пет години Бойко Борисов си отглеждаше вътрешна опозиция и я хранеше – с дупката във Варна, с обществени поръчки, с ВЕЦ-ове”.  От своя страна Добрев заяви, че животът му е публичен и няма притеснения. „С Румен Овчаров ще се видим в съда. Той имаше много емоционални интервюта. Адвокатката му ми се обади, но не мисля, че имаме споразумение. Тези неща, които касаят честта и достойнството ми, ще се решават в съда”, добави той.

От своя страна, Калоян Паргов заяви пред журналисти, че са събрани близо 90 подписа за оставката на Корнелия Нинова.

Междувременно стана ясно, че петима души не са допуснати да гласуват на НС на левицата, а само ще могат да присъстват. „Този път имам запис на шефа на деловодството, тъй като хората търсят доказателства за цялата тази история“, заяви Кирил Добрев и допълни, че изведнъж са се сетили, че има наказание за част от групата от Пловдив, които до преди това са гласували без никакъв проблем.

По думите му днес не може да участва в гласуването и кметът на Перник, защото е изявил намерение, че няма място в този орган. „От изявяването на намерение до реалното напускане на органа, има други действия, които човекът не е свършил“, обясни Добрев, цитиран от БГНЕС. Според него най-важното нещо, което днес трябва да се случи, е насрочване на конгрес и Корнелия Нинова да бъде премахната от лидерското място.

На пленума днес трябва да се реши и дали ще има конгрес на БСП. Според еврудепутата Петър Витанов повече от 70 членове на Националния съвет настояват да се проведе такъв и на него да се обсъдят политиките и ръководството на партията. „След като видяхме, че сме достигнали поредно историческо дъно, че сме с едноцифрено число подкрепа и че сме пета политическа сила, да проведем разговор за бъдещето на БСП, за бъдещото ляво обединение. Ако сме стигнали дотам, че една партия, колективна, на 130 години, с хора от различни идейни течения, се свежда само до един или друг човек, толкова по-зле за тази партия”, посочи той, цитиран от БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:18, 09 окт 22

То пък Добрев и Паргов едни свежари! Единият Добрев- далавераджия, а другият- саботьор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама