На 19 октомври ще бъде първото заседание на НС

14:03, 10 окт 22 / Политика 25 2028 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 48-о Народно събрание на 19 октомври от 9.00 часа.

Държавният глава подписа указа днес на основание чл. 75 от Конституцията, съобщиха от прессекретариата на президента.

Румен Радев вече се обяви за преговори и изтъкна нуждата страната да има редовно правителство. От ГЕРБ, които са първа политическа сила, излязоха с предложение за контактни групи, водени от Росен Плевнелиев и Соломон Паси. 

Борисов: ПП или не са ни разбрали, или се правят

„Продължаваме промяната“ отказаха да отидат на подобна среща с мотив, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна. Те обаче казаха, че по определени теми ще може да има подкрепа в парламента. БСП също отказаха среща и подчертаха, че в коалиция с ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС няма да участват. От Движението още няма никакъв коментар по поканата на партията на Борисов, а „Възраждане“ се похвалиха, че вече имат нареден кабинет.

По традиция първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния народен представител. Този път това е Вежди Рашидов от ГЕРБ. 

ЦИК вече обяви имената на новите 240. Откази, размествания и трикове с преференциите не липсваха и сега. Не е изненада, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново отказа да седне на банката в парламента, макар да беше водач на две листи. Николай Събев от ПП също се отказа да бъде народен представител, но уточни, че остава част от отбора на промяната. Двама в ГЕРБ пък се отказаха от местата си, за да дадат път на лидера на Младежкото обединение на ГЕРБ Георг Георгиев. 

Окончателните резултати от изборите отредиха на 48-то Народно събрание да бъде 7-партийно. ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с резултат от 25.33%, следват „Продължаваме промяната“ с 20.20%. Трети са ДПС с 13.75%, четвърти „Възраждане“ – 10.18%, пети БСП – 9.30%, шести „Демократична България“ с 7.45% и последни с „Български възход“ – 4.63%. Така ГЕРБ ще имат 67 депутати, ПП – 53, ДПС – 36, „Възраждане“ – 27, БСП – 25, ДБ – 20 и „Български възход“ – 12.

Поредните избори в България регистрираха ниска избирателна активност - 39.41%. Рекордно много хора - 87 635, отидоха до урните, за да кажат на политиците, че не подкрепят никого от тях. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама