„Машините са пипани“: ГЕРБ се съмняват в манипулации

14:44, 10 окт 22 / Политика 25 2837 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

ГЕРБ настоява кодът на софтуера на машините да бъде предоставен на всички заинтересовани лица. От партията са написали писмо до Централната избирателна комисия, Министерство на електронното управление и „Сиела Норма“ АД.

Поводът за искането са съмнения, че машините за гласувани са манипулирани.Машините са пипани. Аз се надявам ЦИК да ме опровергае и да разреши на компютърните специалисти от всички партии да отидат и да видят какво става със софтуера, когато имаш кода. Нека отворят и да погледнат, за да нямаме тези съмнения“, коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение в Стара Загора.

Гласувалите с „Не подкрепям никого“ догониха рекорд от 2017 г. 

По този начин ще стане ясно например дали 70 000 избиратели наистина са отишли до урните, за да изберат „Не подкрепям никого“, подчерта още Борисов. (отишлите до урните всъщност са 87 635 по данни на ЦИК бел.ред.)

Защо ГЕРБ не отидоха да гледат кода преди изборите?

Достъп до кода беше предоставен преди изборите. Аз бях там, като представител на ДБ, и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек тогава, написа във Facebook Божидар Божанов.

„Борисов да си пита хората защо не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да използва тази тема след изборите, най-вероятно за да подготви пътя за отпадането на машинното гласуване“, коментира той.

„Припомням, че изменението в Изборния кодекс за достъпа до кода беше предложение от Демократична България. На предходните избори представителите на ГЕРБ и ДПС гласуваха против решение на ЦИК за даване на достъп. Този път ЦИК прие такова решение и макар и късно, достъп беше даден“, пише още Божанов от ДБ.

„Въпросите относно сигурността на машинното гласуване трябва да се обсъждат в парламента - експертно и разумно, а не както ГЕРБ правят - кампанийно и неинформирано“, посочи той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама