Обявиха кога ще бъде коронясан Чарлз III

09:15, 12 окт 22 / Свят 25 2055 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Коронацията на британския крал Чарлз Трети ще се състои през май догодина в Уестминстърското абатство, оповести днес Бъкингамският дворец, цитиран от „Ройтерс“.

Церемонията ще следва бляскавата традиция от последните хиляда години при интронизирането на монарсите, се казва в съобщението.

73-годишният Чарлз бе обявен за крал веднага след смъртта на майка си кралица Елизабет Втора миналия месец, но голямата церемония по неговата коронация и коронацията на съпругата му Камила като кралица ще бъде на 6 май, събота. „Коронацията ще отразява ролята на монарха днес и ще гледа в бъдещето, но ще се основава на стародавната традиция и величественост“, казаха още от двореца.

Церемонията - тържествена и религиозна - ще бъде ръководена от архиепископа на Кентърбъри, духовен водач на англиканската общност. Тя обикновено се провежда няколко месеца след обявяването на новия монарх.

Кралете и кралиците в Англия, а впоследствие във Великобритания и Обединеното кралство се коронясват в Уестминстърското абатство още от 1066 г., по времето на Уилям Завоевателя. Чарлз е 41-ият монарх от линията, която възхожда към Уилям, и ще бъде най-възрастният монарх при коронясването, пише БТА. 

Майка му, която почина на 96-годишна възраст в имението си в Шотландия, престоя на трона рекордните 70 години. Коронацията на Елизабет Втора се е състояла на 2 юни 1953 г. и е била първата предавана по телевизията. Възкачването на Елизабет на трона е смятано за крайъгълен камък в модернизирането на британската монархия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама