Здравните власти: Очаква ни по-интензивна грипна епидемия

12:00, 12 окт 22 25 1949 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Има вероятност тази година грипната вълна да бъде малко по-сериозна. Това обявиха на брифинг здравните власти. 

„Никой не може да бъде 100% сигурен кога ще дойде грипната вълна. Обикновено през ноември започваме да хващаме отделни случаи. През декември бройката се увеличава, а пикът се достига през януари“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, цитиран от Нова телевизия. 

По думите му най-добре е да се постави антигрипна ваксина сега. „Много често се задава въпросът кой е най-подходящият момент за поставяне на антигрипна ваксина. Точно сега е най-подходящото време - от сега до края на годината, но колкото по-рано, толкова по-добре. Не съм склонен да правя прогнози колко ще е тежка грипната вълна. Но Австралия и Нова Зеландия, които са в Южното полукълбо, се сблъскаха с най-тежката си грипна епидемия от четири години насам. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен. Имунитетът на хората към грипните заболявания е намалял“, подчерта той. 

„Тази година стартираме кампанията за ваксинация и превенция навреме. Антигрипните ваксини вече са налични и имаме готовност да внесем още при необходимост“, категоричен бе доц. Кунчев. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама