Цветанов: Няма концепция за развитието на сектор „Сигурност“

09:41, 13 окт 22 / Политика 25 2045 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Повече превантивна дейност трябва да има при самия подбор на кадрите, кандидатстващи за длъжности в МВР и изследванията за алкохол и наркотици да бъдат заложени още в този етап. Това каза бившият вътрешен министър и председател на Републиканци за България Цветан Цветанов в „България сутрин“ по BG on AiR в коментар по темата защо МВР започна проверки за алкохол и наркотици по време на работния процес. „Държавата трябва да отдели необходимите средства, за да бъдат тествани служителите и да е спокойно обществото, че има адекватни мерки за самоконтрол в системата“, допълни Цветанов.

Авторитетът на МВР е под санитарния минимум във връзка с тези случаи, обявени пред обществото“, заяви бившият вътрешен министър.

По думите му трябват адекватни мерки, от които обществото да е спокойно, че полицаите са проверяващите и тези, които опазват реда. Политиците обаче трябва да имат визия за системата. „През последните години няма никаква концепция как да се развива МВР. Никой, дори и по време на току-що приключилата предизборна кампания не каза каква е концепцията за сектор „Сигурност“, отбеляза Цветанов.

В МВР назначенията на ниво ръководство вече стават политически, което е абсурдно за една деполитизирана система. Много е важно системата да бъде изчистена и да бъде действително деполитизирана“, категоричен бе Цветанов. Той даде пример с времето, в което бе министър на вътрешните работи и когато 85% от директорите на регионалните дирекции на МВР бяха преминали през обучения в международни правоохранителни академии, бяха хора с опит и добро взаимодействие помежду си. „През цялото време тогава имаше проверки от „Вътрешна сигурност“. За мен е важно също и че направихме промени в НПК за разширяване разследващите функции на полицаите, направихме обучения, заедно с прокуратурата по места и отворихме системата, за да може обществото да знае, че си вършим работа“. Цветанов подчерта, че днешните проблеми в сектора няма да се решат, докато не спре враждата между МВР и Прокуратурата.

Цветан Цветанов акцентира и върху настоящите тежки проблеми в пътната безопасност, които даде като пример за лошо управление през последните години от страна на висшето професионално и политическо ръководство в МВР. „Трябва да въведем интелигентни системи, както направиха всички европейски държави“. Той припомни, че именно с такава цел през 2012 г. бяха направени законови промени и се създаде Фонд за пътна безопасност. „Само ще дам за пример, че от 2017 до 2020 г., за 4 години, има събрани 193 млн. лв. от глобите, които са плащали нарушителите. Годишно обаче са използвани не повече от 4-5 млн. лв. от тях. А тук е моментът, в който можем да оборудваме системата на МВР и пътната инфраструктура“.

Миграционният натиск към страната е друг голям проблем пред МВР, тъй като много полицейски служители се командироват от вътрешността на страната към граничните пунктове, с което се оголват тези места, а полицейската работа остава затлачена. „Точно затова трябва да има визия и консенсус“, повтори Цветанов.

Според него е огромен и проблемът с употребата на наркотици сред младежите. Той припомни предложението от 2016 г., което целеше превенция на явлението – да се въведат тестове за наркотици в училищата за големите ученици, а резултатите да бъдат предоставяни само и единствено на родители или настойници на съответното дете. „Родителите трябва да знаят какво се случва с техните деца, а не да разбират, когато вече е много късно. За съжаление, наркотиците са вече част от ежедневието на тийнейджърите в България“, каза Цветанов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама