Решено: Без Митрофанова на откриването на парламента

14:07, 13 окт 22 / Политика 25 2522 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Посланиците на Русия и Беларус няма да присъстват на първото заседание на 48-ото Народно събрание следващата сряда. Това решиха депутатите след извънредна среща в парламента, свикана по инициатива на „Демократична България“.

Решението е подкрепено още от „Продължаваме промяната“, ГЕРБ и ДПС. „Възраждане“ и БСП са възразили срещу това решение. А позицията на „Български възход“ е била да се вземе решение на придържане към общата европейска позиция. 

„На днешната среща мнозинството от политическите партии подкрепиха нашето предложение посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус в България Никита Лешуков да не бъдат поканени на тържественото заседание на 48-ото Народно събрание“, съобщи след края на срещата Надежда Йорданова от „Демократична България“, цитирана от „Клуб Z“.

На въпрос как е взето решението да не бъдат поканени двамата посланици и дали е имало гласуване, Йорданова отговори. „Към настоящия момент не може да има гласуване, тъй като към момента не сме положили клетва, но ние сме избрани народни представители

„Евроатлантическото мнозинство надделя. Посланиците на Русия и на Беларус няма да бъдат канени на откриването на Народното събрание“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, цитирана от БГНЕС. Администрацията на парламента няма да изпрати покани към тези посланици, уточни Атанасова и добави, че не очаква админситрацията на НС да не се съобрази със становищата на политическите сили.

„Нашето място е в залата, а не на Митрофановакоментира Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната“.

„Нашата позиция е ясна. Митрофанова няма място в парламента“, каза и Хамид Хамид от ДПС.

На влизане в парламента Георги Самандов от „Български възход“ заяви, че има протокол и той следва да се спазва. Според него трябва да се поканят всички дипломати.

От БСП заявиха, че не са съгласни с представените аргументи и настояват всички посланици да бъдат поканени на тържественото първо заседание на парламента.

„Възраждане“ си тръгнаха от Народното събрание, без да обяснят позицията си пред медиите.

Скандал преди първото заседание: Да бъде ли поканена Митрофанова

Скандалът около казуса се заформи във вторник, когато в Народното събрание се проведе неформална организационна среща за сформиране на новия парламент. От администрацията на парламента тогава предложили списък с гостите, които да получат покани, в който фигурирало и името на Елеонора Митрофанова. От „Демократична България“ настояли Митрофанова да не бъде канена, като това предложение бе подкрепено само от „Продължаваме промяната“.

След като скандалът излезе в медиите, и от ГЕРБ-СДС изпратиха позиция, в която се казва, че партията е „против присъствието на посланика на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова на първото заседание“. Вчера лидерът на най-голямата политическа сила в парламента Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да влязат в Народното събрание на първото заседание, ако там е руският посланик Елеонора Митрофанова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама