ГЕРБ предлагат президентът Зеленски да говори на първото заседание на НС

15:57, 13 окт 22 / Политика 25 2622 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Коалиция ГЕРБ – СДС предлага партиите в 48-ото Народно събрание да поканят президента на Украйна Володимир Зеленски да отправи видео обръщение към народните представители на живо по време на първото заседание на парламента.

За целта ГЕРБ – СДС внесе в деловодството на Народното събрание писмо до главния секретар на парламента Габриела Килфанова, с което се настоява да бъде свикана работна среща между всички парламентарни групи, съобщиха от пресцентъра на партията. 

На срещата, която се предлага да се проведе утре от 13:00 часа, да бъдат обсъдени възможностите по постигането на консенсус по предложението и техническите подробности за организацията.

Решено: Без Митрофанова на откриването на парламента

Днес парламентарно представените партии взеха решение да не се отправя покана за заседанието на 19 октомври към посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, както и към временно управляващия посолството на Беларус. Решението бе взето на извънредна среща, по инициатива на ДБ. Против това се обявиха от БСП и „Възраждане“. 

Появата на украинския президент в парламента няма да бъде прецедент. В началото на март Володимир Зеленски произнесе реч на първото заседание на британския парламент. Той благодари на тогавашния премиер Борис Джонсън за подкрепата и призова за повече западни санкции срещу Русия. Думите му бяха посрещнати с бурни овации. Зеленски говори и пред парламентите на Гърция и Люксембург. Трибуна му бе давана и на големи събития на ООН и НАТО. Всички негови речи са с видеообръщения, защото украинският президент не е напускал страната си откакто започнаха военните действия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама