„Брюкселски диалект“: Радан Кънев намекна за европейски натиск към България да забърза интерконектора

17:05, 13 окт 22 / Политика 25 2276 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Евродепутатът Радан Кънев намекна, че е имало натиск от страна на ЕК към България да забърза завършването на интерконектора с Гърция. 

В публикация във Facebook той прилага отговор от Комисията. „Отговорът на въпроса ми до ЕК по повод опита за забавяне на завършването на интерконектора Гърция-България, благодарение на който цената на газа у нас пада два пъти с по 30%, без грам внос от „Газпром“. В превод от „Брюкселски диалект“ - Комисията вероятно е упражнила натиск и заплаха със съдебно преследване за всеки опит за възпрепятстване“, пише той.

Урсула фон дер Лайен: Интерконекторът България-Гърция е свобода

В отговора е обърнато внимание на следния пасаж: „Всяко умишлено възпрепятстване може да се счита за престъпление срещу финансовите интереси на ЕС, което потенциално би могло да попадне в сферата на компетентност на Европейската прокуратура“.

Въпросите до ЕК всъщност са мощен и ефективен инструмент за парламентарен контрол, особено важен в нашата политическа криза, в която редовен парламент и отчетна власт просто няма“, посочва Радан Кънев и допълва, че ще зададе въпроси на Комисията и за концесията на „Лукойл“ за Росенец, която днес стана ясно е продължена от служебното правителство.

Междусистемната газова връзка Гърция-България, известна също така като интерконектор Ай Джи Би (Gas Interconnector Greece–Bulgaria - IGB), има за цел да свърже газопреносните системи на България и Гърция и да осигурява диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор България и други страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ. Междусистемната газова връзка Гърция-България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Европейския съюз. Интерконекторът ще свърже газовия коридор „Север-юг“ с Южния газов коридор.

Интерконекторът бе открит ден преди изборите - на 1 октомври. Домакин на събитието бе президентът Румен Радев. Участваха и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама