Путин иска Турция да стане хъб за руски природен газ

18:01, 13 окт 22 25 2408 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският президент Владимир Путин каза на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган днес, че Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до ЕС и предложи в Турция да бъде изграден център за газови доставки, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

На двустранните разговори в Астана, Казахстан, които се провеждат в рамките на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия Путин каза, че енергийните доставки от Русия за Турция се изпълняват в пълен обем и в съответствие със заявките.

Путин смята, че предложеният за създаване газов хъб в Турция може да стане платформа за определяне на цената на синьото гориво, което ще изключи политизирането на този въпрос.

По време на работата на този хъб, който можем да създадем заедно, разбира се, той ще бъде платформа не само за доставки, но и за определяне на цената, защото въпросът за ценообразуването е много важен“, отбеляза руският държавен глава на разговорите с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. „Днес тези цени са прекомерни, лесно бихме могли да ги регулираме на нормално пазарно ниво, без никакви политически нюанси“, отбеляза Путин. 

Руският държавен глава посочи, че благодарение на твърдата позиция на Ердоган е станало възможно реализирането на проекта Турски поток“ в резултат на което „маршрутът за доставки на руски газ за Европа през Турция вече е най-надежден“.

Путин каза още, че първият енергоблок на АЕЦ „Аккую“ може да бъде пуснат навреме за 100-годишнината на Турската република, която е догодина, допълва ТАСС.

Арести в Русия при опит за саботаж на „Турски поток“

Междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че диверсанти, които планирали да саботират газопровода „Турски поток“, са задържани и арестувани, предаде ТАСС, цитиран от БГНЕС.

Те посегнаха даже и на „Турски поток“. Заловени са диверсанти, арестувани са няколко души, които са искали да взривят нашето съоръжение на наша територия“, каза той.

Песков подчерта, че „това е посегателство върху функциониращ маршрут, който работи като по часовник и на пълен капацитет“. Той също така отбеляза, че са замесени сили, за чийто евентуален произход Путин е дал намеци. От вас зависи да интерпретирате тези намеци, заключи говорителят на Кремъл пред журналисти.

Според руския президент Владимир Путин Киев „отдавна използва терористични методи“, включително опит за взривяване на участък от газопровода Турски поток, удари по Запорожската атомна електроцентрала и три терористични атаки срещу Курската атомна електроцентрала.

В сряда вицепремиерът Александър Новак заяви, че мерките за сигурност на газопровода Турски поток са били засилени след инцидентите със газопроводите Северен поток и Северен поток 2.

Припомняме, че в понеделник руският президент Владимир Путин обвини Украйна в опит да взриви един от участъците на газопровода „Турския поток“. Още на 22 септември Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че е предотвратила терористичен акт срещу газопровода, доставящ енергоресурси от Русия за Турция. Спецслужбите тогава също не конкретизираха за кой точно обект става дума, но обявиха, че е бил подготвян от агент на Службата за сигурност на Украйна по поръчка на украинските спецслужби.

Владимир Путин отново се оплака тогава, че представители на Русия не са допускани до разследването за причините на взривовете и унищожаването на газотранспортните системи, минаващи по дъното на Балтийско море 2, имайки предвид авариите на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, за които съмненията за саботаж се потвърждават от първоначалните огледи. „На всички нас е добре известен крайният поръчител на това престъпление“, заяви тогава Путин. По думите му, като цяло, „киевският режим със своите действия фактически се е поставил на една плоскост с международни терористични формирования, с най-одиозните групировки“. „Да оставим без отговор престъпления от подобен род вече просто е невъзможно“, заяви още той.

Руският президент допълни, че „киевският режим отдавна използва терористични методи и посочи като такива атаки срещу Запорожката и Курската АЕЦИ се закани, че отговорите на „продължаващите опити за терористични актове ще бъдат тежки и по мащаба си ще съответстват на отправените заплахи срещу Русия“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама