Китайските власти цензурираха протест срещу Си Цзинпин

14:00, 14 окт 22 / Свят 25 2435 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Китайските власти стриктно цензурират обсъждането на избухналия вчера протест в Пекин, призоваващ за бойкот и отстраняването на Си Цзинпин, броени дни преди политическият елит на страната да издигне Си за безпрецедентен трети мандат.

Протестиращите се събраха на мост над главна пътна артерия в квартал „Хайдиан“ на столицата. „Искаме храна, а не PCR тестове. Искаме свобода, а не локдауни. Искаме уважение, а не лъжи. Искаме реформа, а не културна революция. Искаме гласуване, а не лидер. Искаме да бъдем граждани, а не роби“, гласи един протестен транспарант, докато друг призовава за бойкот на училищата, стачки и отстраняване на Си, пише „The Guardian“, цитиран от „Сега“.

Снимките от протеста бързо се разпространиха в западните социални медии, но бяха премахнати от китайски платформи. Публикациите, съдържащи думите „Пекин“, „мост“ или „Хайдиан“, бяха свалени, а песен, която носи името на моста и няма общо с протеста, изчезна от услугите за стрийминг, предава „Асошиейтед прес“. Най-малко един човек бил арестуван. 

Хиляди политически делегати се стекоха в Пекин за една седмица на среща при закрити врата, като се очаква да назначат отново Си за трети мандат и допълнително да затвърдят властта му като авторитарен лидер на Китай.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама