Руска хакерска атака блокира сайтовете на наши институции

16:00, 15 окт 22 25 2640 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сайтовете на български институции бяха атакувани от хакери днес. По информация на БНТ атаката е извършена от руските хакери KILLNET. 

Въпросните атаки не засягат съдържанието на интернет сайтовете, а само затрудняват достъпа до тях. ред блокираните сайтове бяха тези на президентската институция, Министерския съвет и редица министерства, както и на летища, медии и телекомуникационни доставчици. Няма нерегламентиран достъп до лични данни.

Към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации, съобщиха от Министерство на електронното управление.

ГДБОП и прокуратурата проверяват случая. Атаката е била от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга. След приключването на проверката материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство, уточняват от държавното обвинение.

Атаката е срещу българската държава

„Държавните институции са подложени на атака вероятно от руски хакерски групи. Прокуратурата, заедно със службите за сигурност, ще защитят българския национален интерес и този на европейските ни партньори от зловредно влияние“, написа главният прокурор Иван Гешев в Twitter.

„Обект на атаката не е Президентството, а българската държава. Това е сериозен проблем. Той е очакван. На всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство и защитаваме европейските ценности. След като сме ясно позиционирани в това отношение, е нормално  да има последствия. Ние ще си свършим работата да защитим българския национален интерес и този на евроатлантическите ни партньори“, Коментира главният прокурор на извънреден брифинг. От думите му стана ясно, че атаките са направени от руския град Магнитогорск.

Обвинител номер едно изрази сигурност, че в решаването на случая страната ни ще бъде подпомогната от евроатлантическите си партньори. „Българската прокуратура и българската държава не е сама в това”, категоричен бе Гешев. 

Той определи случая като изключително сериозен за българската национална сигурност. „В това няма политика. Това е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Политическите причини и последвия не са обект на изясняване от българската прокуратура“, каза още Гешев.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че за установяването на произхода на хакерската атака се работи със специализиран софтуер. „Дали е едно лице, група или институции, ще установим в хода на нашето разследване. Надявам се да успеем да установим и конкретните лица, а не само мястото, откъдето е проведена атаката, за да дестабилизира нашата държава“, коментира Сарафов.

Това не е първата хакерска атака от Русия срещу БългарияСрокът за разследване на случая е два месеца. „Никой няма желание да не работи активно и да тупа топката“, заяви Гешев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама