„България няма много изправно оръжие. Ако го дарим - какво ще правим?“

10:24, 16 окт 22 / Политика 25 2282 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, Армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности. Така министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира евентуалния износ на оръжия към Украйна. И попита: „Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?”.

Стоянов обяви, че има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие. „Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам - България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си”, заяви той в ефира на Нова телевизия.

Министърът на отбраната обясни, че Източният фланг вече е подсилен от сили на НАТО: „Има четири многонационални бойни групи - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи. България не прави изключение”, уточни Стоянов, който подчерта, че страната ни не е слабото звено в НАТО.

Хакерската атака

Военният министър обвърза кибератаката към сайтове на български институции със замесването на името на България във взрива на Кримския мост.  „Те са свързани действия, не е случайно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка страната ни не е участвала във взривовете. А хакерската атака беше отбита успешно”, увери той.

Рискът от ядрена война

Стоянов коментира, че ядреното оръжие се разглежда като възпиращо, а не нападателно. „Заплахите, които идват от Русия, трябва да се приемат сериозно. Аз лично се надявам, че разумът ще надделее и едва ли ще се допусне достигане до ядрена война. Защото в такава победител няма да има”, смята той.

НАТО започва тренировки за защита при ядрен удар. Министърът на отбраната обаче поясни, че те са рутинни. „Нищо чрезвичайно няма в случая”, заяви Стоянов.

Кой ще пази небето ни

Встъпвайки в длъжността министър на отбраната, Димитър Стоянов обясни, че няма да е този, който ще „приземи” българската авиация. Кой обаче може да го направи: „Българските политици могат да я приземят. Като откажат да чуят експертите за пореден път. В момента ударната ни авиация се намира в изключително тежко състояние”, предупреди той.

Стоянов каза, че с МиГ-29 можем да охраняваме въздушното си пространство до края на 2023 г. И то при съществено условие - да успеем да доставим вече договорените двигатели. „В момента подготовката на летателния състав е изключително ниска. Хората не летят достатъчно. Изключително рисково е всяко излитане и кацане с нашите самолети. Не заради техниката, а защото нямаме достатъчно изправна техника, за да подготвяме летателния състав”, добави министърът.

Той подчерта, че инсинуациите как служебното правителство купува „Грипен”-и са меко казано неуместни. „Противопоставянето на експертизата с политиката доведе до това, че в момента ние нямаме западен самолет, с който да носим бойното си дежурство. Ако бяха послушали експертизата, в момента щеше да има”, каза още министър Стоянов. Според него да дойде съюзна държава, която да носи дежурствата на авиацията ни, ще бъде „срам”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Българин 10:48, 16 окт 22

Нали това е идеята бе комуняго!
Не просто да го "дадем", а да го заменим с подобаващо натовско такова.
Едва когато последните комунисто-русофили пукнат, България ще стане истински свободна и независима.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама