Китай се противопоставя срещу всички форми на хегемония в света

12:20, 16 окт 22 / Свят 25 2084 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Китай се противопоставя на „манталитета на Студената война“ в международната дипломация. Това обяви китайският президент Си Дзинпин в речта, с която откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, предаде БГНЕС.

„Китай... решително се противопоставя на всички форми на хегемония и силова политика, противопоставя се на манталитета на Студената война, противопоставя се на намесата във вътрешната политика на други страни, противопоставя се на двойните стандарти“, каза Си пред делегатите на компартията в Народната зала, без да спомене влошените отношения със САЩ. Той подчерта , че Пекин „никога няма да търси хегемония и никога няма да се ангажира с експанзия“.

В същото време той изтъкна, че страната не изключва прилагането на сила за присъединяването на Тайван.

Пекин ще „участва активно в глобалното управление на изменението на климата“, каза Си, като същевременно обеща да „засили чистото и ефективно използване на въглищата“.

Комунистическата партия на Китай смята за необходимо да ускори процеса на превръщане на страната във водеща световна сила в развитието на производството, изследването на космоса, транспорта и мрежовите технологии, както и в качеството на продуктите, изтъкна още Си Дзинпин.

Той подчерта също, че неговите мерки срещу корупцията са премахнали „сериозните латентни опасности“ в управляващата комунистическа партия на страната и армията. „Борбата срещу корупцията спечели съкрушителна победа и беше цялостно консолидирана, елиминирайки сериозни латентни опасности в партията, държавата и армията“, каза Си за кампанията, която критиците му твърдят, че е се използва за ограничаване на несъгласието в партията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама