Русия спира износа на газ за Европа, ако ЕС въведе таван върху цената на петрола

19:23, 16 окт 22 / Свят 25 2059 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
 

Русия предупреди, че ще спре износа на газ за Европа, ако европейците се опитат да въведат таван върху цената на петрола, тъй като според действащите договори цената на газа е обвързана с цената на петрола.

Предупреждението дойде от изпълнителния директор на „Газпром“ Алексей Милер. „Подобно едностранно решение би било, разбира се, нарушение на съществуващите договори, което ще доведе до спиране на доставките“, заяви Милер. Изявлението му бе излъчено от руската държавна телевизия в момент, когато страните от Евросъюза спорят дали да въведат ценови таван върху природния газ като мярка срещу поскъпването на електроенергията, предаде БНР.

Решение за таван върху цената на петрола вече е взето и трябва да влезе в сила в началото на декември.

Москва вече намали значително доставките за Европа в отговор на санкциите, които ѝ бяха наложени заради нападението над Украйна.До войната руският дял на европейския газов пазар бе 40 процента, но към момента наближава 7%.

Орязани бяха доставките за България, Германия, Италия и други държави от Евросъюза с изключение на Унгария, която договори допълнителни количества от "Газпром" на разсрочени плащания и обеща да блокира всякакви нови санкции срещу руския енергиен сектор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама