Хакерската атака е била към 14 сайта на институции у нас

08:53, 17 окт 22 25 1660 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Хакерската атака е била осъществена на 15 октомври, нямаме данни или сигнали тя да продължава и към момента. Има данни за атака на 14 сайта към министерства, агенции и други институции. Няма данни за опити за източване на чувствителна информация. Единствената последица е временно затрудняване на достъпа до атакуваните сайтове или временно затрудняване на тяхната функционалност. Това обясни пред bTV говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

„Има информация за сайта на Летище Бургас, който временно е бил недостъпен около 13.00 часа на 15 октомври. Към момента е установена самоличността на едно лице, за което има данни, че е съпричастно към извършеното престъпление, но се работи по проверка и установяване на още близо 150 лица“, добави тя.

Образувано е досъдебно производство за киберпрестъпление. „Работи се по установяването на точната локация на извършители на хакерската атака. Mестоположението на лицето, за което вече имаме информация, беше установено от експерти към Национална следствена служба. Магнитогорск (б.р. в Русия) беше първото място, установено като източник на кибератаката, впоследствие бяха установени и други места“, обясни още говорителят на СГП.

Вероятно ще се поиска екстрадиция на вече установеното лице. „Дали лицето ще бъде предадено е решение на компетентните органи на друга държава. Ако не получим съдействие от тях, за българските съдебни власти има възможност за задочна неприсъствена процедура по съдене и търсене на наказателна отговорност от лицето, за което сме събрали доказателства, че е извършител на престъплението“, обясни Петрова.

Наказанието за компютърни престъпления може да достигне до 12 г. лишаване от свобода, максималният размер глоба е до 30 000 лв.

Руска хакерска атака блокира сайтовете на наши институции

С хакерската атака по-скоро се търси медийно внимание

Eкспертът по киберсигурност Красимир Коцев посочи пред БНТ, че подобен тип атака не води до изтичане на данни, а може единствено да предотврати възможността на легитимните потребители да достъпват уебсайта.

Коцев отбеляза, че атака е добре направена, тъй като изисква сериозна координация на екипа, който стои зад реализацията ѝ. Тя таргетира няколко институции едновременно. Не е целяла да навреди сериозно на някоя от тези институции или да саботира работата на държавата. По думите му с тази атака се търси медийно внимание.

Той подчерта, че в последните години се наблюдава много сериозна инициатива от страна на институциите да се защитят - проверяват се системите си за сигурност и се изграждат т.нар. програми за реакция при инцидент, обучават се служителите в администрацията.

Според него бизнесът в България е по-добре защитен. В институциите все повече се изграждат резервни копия и се наблюдават доста позитивни трендове по отношение защитата на данните.

Той призна, обаче, че винаги има риск, но е необходим доста сериозен финансов стимул, за да се пробие една институция, ако е добре защитена.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама