Великобритания възмутена: шоу унищожава картина на Хитлер

11:45, 17 окт 22 / Култура 25 2337 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Въпросът трябва ли да бъде унищожена картина на Адолф Хитлер на сцена предизвика сериозно недоволство сред британците и навлече критики за ново шоу на Джими Кар. Комедиантът, който на 19 октомври ще излезе пред българската публика в НДК, планира вид телевизионен дебат, озаглавен „Jimmy Carr Destroys Art“ („Джими Кар унищожава изкуство“).

Шоуто ще се излъчи по-късно през месеца по британския „Чанъл 4“. Медийната компания обяви, че е купила произведения на противоречиви творци като Адолф Хитлер, Пабло Пикасо, осъдения за педофилия Ролф Харис и скулптура Ерик Гил, който в дневниците си описва сексуалния тормоз срещу двете си големи дъщери, инцестна връзка със сестра си и сексуални експерименти с кучето си. 

В шоуто водещият ще постави въпроса дали може да разглеждат отделно и личността на създателя му и ще покани публиката да гласува дали Кар да унищожи произведение на „опозорен творец“, или не, съобщава „Гардиън“, цитиран от „Площад Славейков“.

Очаквано, предаването предизвика поредица от критики. Шоуто „превръща Хитлер в развлекателна тема“, заявиха от британската организация „Ден в памет на Холокоста“.

Въпросът доколко изкуството може да бъде свързвано с личността на създателя си е важен, но това предаване разчита на шока да му вдигне рейтинга – казва Оливия Маркс-Уолдман, председател на организацията. Тривиализирането на ужасите на нацизма не бива да бъде допускано“.

Други откриха паралели между обявеното съдържание на предаването с нацисткото горене на книги, имаше и такива, които се обявиха в защита на изкуството, независимо от създателя му и насочиха критиките си към тв канала с въпрос как е възможно подобна продукция да бъде одобрена за телевизията. Бе повдигнат и друг проблем – отделянето на очевидно голям бюджет от телевизията за произведения на посочените творци във време, в което британците все повече затягат коланите. (В миналото творби на Хитлер са се продавали за суми до 400 хил. долара). 

Това не е дебат за свободата на словото, а отчаяно търсене на внимание“, казва един от коментаторите.

Изтъкнати бяха и предишни проблемни изяви на Кар, в които комикът се шегува с Холокоста и в частност с изтреблението на ромски общества. 

„Когато хората говорят за Холокоста, те говорят за трагедията и ужаса на 6 милиона еврейски живота, загубени в нацистката военна машина. Но никога не споменават хилядите роми, убити от нацистите. Никой не говори за тях, защото никой не иска да говори за плюсовете“, шегува се Кар в стендъп шоуто си „His Dark Material“.

Кар ще пристигне в София след броени дни и на 19 октомври ще излезе в зала 1 на НДК с шоуто си „Terribly Funny“ (Ужасно смешно).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама