Убиха украински диригент, отказал да се подчини на окупаторите

13:53, 17 окт 22 25 2141 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руски войници са застреляли украински музикант в дома му, след като той отказал да участва в концерт в окупирания Херсон, съобщи Министерството на културата в Киев.

Диригентът Юрий Керпатенко отказва да участва в концерт, „предназначен от окупаторите да демонстрира така нареченото „подобряване на мирния живот“ в Херсон“, се казва в изявление на министерството на страницата му във Facebook.

Концертът на 1 октомври трябваше да бъде с участието на камерния оркестър „Гилея“, чийто главен диригент е Керпатенко, но той „категорично отказа да сътрудничи на окупаторите“, се казва в изявлението.

Керпатенко, който е бил и главен диригент на Херсонския музикално-драматичен театър „Николай Кулиш“, е публикувал предизвикателни съобщения на страницата си във Facebook до май.

НАТО и Русия започват ядрени учения

Херсонската областна прокуратура в Украйна е започнала официално разследване „въз основа на нарушения на законите и обичаите на войната, съчетани с умишлено убийство“. Членовете на семейството на диригента, намиращи се извън Херсон, са загубили връзка с него през септември, се казва в съобщението.

Осъждането на убийството на Керпатенко от украинските и международни творци беше бързо и категорично. „Историята на Русия, която налага политиката „подчинявай се или умри“ срещу артистите, не е нова. Тя има стогодишна история“, заяви финландско-украинската диригентка Далия Стасевска, която миналия месец трябваше да дирижира „Последната вечер на Промоциите“ в лондонската зала „Албърт хол“ преди концертът да бъде отменен заради смъртта на кралицата.

Видях твърде много мълчание от страна на руските колеги“, каза тя. „Дали това е моментът руските музиканти, особено тези, които живеят и работят в чужбина, най-накрая да се активизират и да заемат позиция срещу действията на руския режим в Украйна“, пита тя. Преди две седмици Стасевска докара камион с хуманитарни доставки в Лвов от дома си във Финландия, преди да дирижира оркестъра на INSO-Lviv на концерт с украинска съвременна музика.

Знаем, че руският режим преследва активисти, журналисти, художници, обществени лидери и всички, които са готови да се противопоставят на окупацията“, казва наградената украинска писателка, превърнала се в следовател на военни престъпления Виктория Амелина. „И все пак, дори и да познаваме настоящата картина и история, не можем и - което е по-важно, не трябва да свикваме да чуваме за още по-брутални убийства на ярки, талантливи и смели хора, чиято единствена вина е, че са украинци“, каза тя и прави паралел между Керпатенко и Николай Кулиш, украинския драматург, на когото е кръстен театърът, в който е работил диригентът. „Кулиш е разстрелян на 3 ноември 1937 г. край Сандармох заедно с още 289 украински писатели, художници и интелектуалци. Юрий Керпатенко е застрелян в дома си в Херсон през октомври 2022 г.“, каза тя, пише БГНЕС.

Действията на руснаците са „чист геноцид“, заяви диригентът Семьон Бичков от Париж, където изпълняваше длъжността музикален директор на Чешката филхармония. Роденият в Санкт Петербург диригент напуска Русия като млад през 70-те години на миналия век. „Трагичната ирония на това е, че се говори за превъзходството на руската култура, за нейния хуманизъм“, каза той. „А тук убиха човек, който всъщност внася красота в живота на хората. Това е отвратително. Куршумите не правят разлика между хората“.

Атака с дронове камикадзе срещу Киев

Писателят Андрей Курков, автор на книгата „Смъртта и пингвинът“, заяви: „Сега името на Юрий Керпатенко ще бъде добавено към списъка на убитите артисти на Украйна. Все повече си мисля, че Русия не само се стреми да окупира украински територии, но и усърдно унищожава украинската идентичност, важна част от която е украинската култура“.

Украинският писател Олександър Михед, който се присъединява към армията в началото на войната и чийто дом е разрушен от руски обстрел, казва: „Русия се опитва да възстанови Съветския съюз в окупираните територии. Да възстанови нещо неправдоподобно. Един от основните компоненти на съветската политика е унищожаването на културата на поробените страни. Убийства на културни дейци, прочистване на библиотеки, забрана на националните езици. Съвременните окупатори изцяло следват тази стратегия. Унищожават културата, спорта, образованието. И когато нашите територии бъдат деокупирани, ще научим за десетки и стотици такива ужасни истории. Истории за унищожение и героична съпротива“.

„Това е абсолютно ужасяващо“, казва главният режисьор на Киевската национална опера на Украйна Анатолий Соловяненко. „Дали е бил лекар, или работник, или художник, няма никакво значение. Той е бил човек и е отказал да се подчини на насилниците“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама