След срещата на БСП: Партиите не стигнаха до общи решения

15:18, 17 окт 22 / Политика 25 2274 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

БСП инициира среща на парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание. Темите, които обсъждаха бъдещите депутати, бяха държавният бюджет, пари, инфлация и доходи. На влизане в срещата лидерът на Левицата подчерта, че разговорите не са заявка за коалиция между БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната”, които взеха участие в нея.

„Не говорихме за мнозинства. Говорихме за това ако все пак не се стигне до съставяне на мнозинство, как да се направи бюджетът. Всички кризи искат мерки, а обезпечеността на мерките е с дефицити. Всички си казаха мнението, но нямаме общо решение”, каза след срещата Йордан Цонев от ДПС.

Калина Константинова от „Продължаваме промяната” също коментира разговорите. Тя заяви, че не е имало разговор за съставяне на кабинет. Темите са били свързани единствено с бюджета на страната, мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата. „Ние изложихме всички 16 мерки, които имахме. Не сме влизали в конкретика за суми и рамки, по-скоро посочихме посоката, в която ще вървим”, обяви тя.

Зеленски няма да говори в първия ден на парламента ни

„Общото мнение на четирите парламентарни групи е, че предстоящата зима и следващата година ще бъдат много по-тежки, отколкото тази година”, каза на излизане от срещата бившия финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. По думите му в толкова тежко финансово състояние страната ни не е била от 1997-а година насам. „Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните парламентарни групи”, каза още Ананиев, цитиран от Нова телевизия.

Предложението, около което всички партии са се обединили, е да извикат в петък финансовия министър, който да обясни на парламента какво е финансовото състояние на държавата. Делян Добрев увери, че компенсациите за таван на цената на тока от 250 лв. ще продължат и през 2023 г. По думите му през следващата година страната ни ще е в рецесия. „Правителство няма, бюджет няма. Двете леви партии на срещата искаха харчене”, обобщи избраният за депутат от ГЕРБ-СДС.

„Предложихме мерки за надграждане – подкрепа за семействата, таван на цените, две тарифи, увеличаване на минималната работнаа заплата, преизчисляване на пенсии. Останахме отворени за следваща подобна среща, след като изслушаме служебния министър на финансите”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ всички участници в срещата са говорили много спокойно. Нинова разкри, че ПГ на БСП също ще издигне кандидатура за председател на НС.

Минути преди да започнат разговорите Нинова каза, че оценява финансово-икономическата ситуация на страната като добра: „В края на септември има 9 милиарда в хазната. Служебният кабинет отчита 1 милиард излишък. Дългът, който е гласуван в парламента, не е изтеглен в целия си размер. Т.е. оценяваме финансово-икономическата ситуация към момента като добра и развиваща се в рамките на бюджета, който сме приели предишния парламент и правителство. Стъпвайки на тези данни, да видим как да разположим приходите и разходите за догодина, за да гарантираме - от една страна семействата и домакинствата, от друга страна икономиката, но и да спазваме фискална дисциплина“.

ПП: Няма да бъдем като ГЕРБ

Преди срещата коментар направи и Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“. „Най-вероятно предстои да чуем какви ще са политиките, които другите партии ще водят. Това, което мога да кажа, е, че ние ще бъдем конструктивна опозиция, няма да бъдем като ГЕРБ, които работиха деструктивно“. Сабрутев заяви категорично, че инфлацията е световна, а не е следствие на политиката, провеждана от ПП.

От „Демократична България“ не дойдоха на срещата. От коалицията казаха, че според тях такъв диалог не е нужен преди парламентът да се конституира и служебният финансов министър да внесе проектобюджет за обсъждане, предаде БНР. 

„Български възход“: Като че ли продължаваме с предизборното говорене

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев беше днес в парламента за среща с работодателските организации. Той обясни, че няма да отиде на разговор с БСП, защото на този етап е твърде рано и няма да има ефективни решения: „Не няма да присъстваме на срещата на БСП, защото, като че ли продължаваме с предизборното говорене. И ако в момента правим срещи, на които ще даваме обещания и предварително поставени условия на бюджета, така че той да бъде неизпълним или да влезем в такава спирала на нови заеми, по-добре е да бъдем по-внимателни, да видим реалните показатели, да видим, какви са цифрите и реално в парламента и в бюджетната комисия да водим сериозни разговори“, коментира Янев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама