Освободиха директорите на парковете „Рила“ и „Пирин“

18:55, 17 окт 22 25 2550 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На изпроводяк, в последните си дни на власт, служебното правителство продължава да разчиства кадри от последния редовен кабинет. Този път рокадите са на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, която уволни директорите на националните паркове „Рила“ и „Пирин“ Владимир Милушев и Валери Мечев. За това съобщиха те в профилите си във Facebook. 

Уволнението на Милушев идва едва седем месеца след като пое управлението на парка. Той посочва в коментар под поста си, че причините, изтъкнати за отстраняването му са били отбелязани в два реда - „пропуски в контролната дейност, неефективно справяне със служебните задължения, липса на координация“. А относно питане на негови приятели и колеги дали може да обжалва освобождаването си, Милушев пише: „За съжаление надали има смисъл от обжалване, защото има един чл. 19а от Закона за администрацията, които казва, че органът по назначаването може да те освободи по всяко време без предизвестие и почти без мотиви. И това е сериозен проблем, защото е в сила за стотици (ако не и хиляди) управленски позиции в цялата администрация“. 

За мен беше чест и отговорност да съм начело на дирекция „Национален парк Рила“. Чест, защото планината означава много за мен и знам колко много тя означава и колко дава на още толкова много хора. Беше, защото от днес вече не съм директор. Така реши служебният министър на околната среда и водите“, пише Милушев и продължава:

„След тези 7 месеца, в които бях начело на администрацията на най-големия национален парк в България, искам да благодаря на всички, с които заедно работихме за доброто Рила и хората, свързани с планината. Благодаря, както на колегите в дирекцията на Парка, така и на всички хора извън Дирекцията, които подкрепяха нашата работа! Без всички вас нямаше да успеем да свършим толкова полезни неща“, пише още той. 

Владимир Милушев изтъква още, че във времето, в което той е бил директор на „Национален парк Рила - от март до момента, са се осъществили редица дейности, свързани с опазването на природата, туризма, поминъка, свързан с планината, работата с обществото, както и подобряването на управлението. 

Преобладаващите коментари под неговия пост остро осъждат действието на МОСВ като го определят за „срамен и нагъл акт, а работата на Милушев като изключително ползотворна.

Владимир Милушев беше назначен за директор на дирекция Национален парк Рила“ от Борислав Сандов от „Демократична България“, който по това време бе министър на околната среда и водите. Милушев е дългогодишен природозащитник с 15-годишен опит в сферата на опазването на околната среда. Работил е в държавната горска администрация, в управлението на защитени територии, в неправителствения природозащитен сектор в България и Европа. Поради работата си в парк Витоша“ обаче част от противниците на природозащитните организации го клеймят като приближен на Тома Белев, който ръководеше парка преди години, а в последното ни редовно правителство бе зам.-министър на околната среда.

Национален парк Рила“ е най-големият в България, като в последните години като основен проблем се изтъкваха навалиците в района на Седемте рилски езера всяко лято, както и десетките джипове, возещи туристи и гората. В опит това да бъде спряно Емил Димитров-Ревизоро организира шумна акция през 2020 г., докато бе начело на МОСВ, но и това не доведе до резултат. 

Миналото лято пък в района на езерата се появиха багери, които прокараха пътеки из гората, с цел да се канализира потока от хора по определено трасе. Но и това не доведе до очаквания резултат, а вместо това се заговори за усвояването на поредните евросредства, припомня „Сега“.

За седем месеца отново бях директор на Национален парк „Пирин“. Много се колебаех дали да се върна на поста, който заемах преди девет години. Не съжалявам, макар да знаех, че ще бъде за кратко. Благодарен съм на хората, които ми гласуваха доверие, на хората, с които работихме с последователност и мисъл, осъзнавайки, че да има национални паркове и да се опазва, да се съхрани това богатство е мисия за всеки от нас. Това е кауза за бъдещето ни, за тези, които ще бъдат и утре“, пише Валери Мечев.

Той също бе назначен на поста преди 7 месеца от екоминистъра Борислав Сандов. До момента не са ясни причините за неговото освобождаване. Няма и официален коментар от МОСВ за рокадите и провеждани ли са конкурси за нови директори на парковете. 

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Мартин 17:46, 19 окт 22

Поредните пионки на зелената мафия у нас! Доката главата на този зелен октопод още стои - няма да има промяна... Олигархът Иво Прокопиев е узурпирал сектора и го използва за рекет срещу останалите...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама