Пълна промяна: Гешев вече иска да ходи в парламента

11:43, 18 окт 22 / Политика 25 2054 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до всеки един от 240-те депутати, които ще открият утре новото 48-мо Народно събрание. Гешев изразява очаквания за „провеждането на задълбочена и всеобхватна съдебна реформа в спешен порядък“.

Изненадващо този път главният прокурор не само няма против да се яви в парламента, а сам прдедлага да се отзове при първа възможност на покана от страна на депутатите за обсъждане на „необходимите промени за преодоляване на предизвикателствата пред законността и справедливостта“. Припомняме, че в миналия парламент Иван Гешев ходеше с неохота и дори поиска Конституционният съд да отмени изискването да бъде изслушван поне веднъж на три месеца от правната комисия в Народното събрание, както и възможността парламентът да дава препоръки по неговите доклади. Искане, което КС отхвърли.

Гешев се скара на депутатите, че са го извикали за „петорната експертиза“

„В момент, когато пред българското общество стоят множество опасности, породени от водената в близост от държавната граница война, икономическата и социална криза, българските институции, като двигател на държавата, следва да действат единно и с необходимата отговорност за защита на националния интерес на българските граждани. Реални действия са възможни единствено при незабавно обединение на усилията на цялата държава в посока решаване на неотложните проблеми за обществото, загърбвайки лични или конюнктурни интереси, в името на държавата и за постигане на очакваната сигурност, стабилност и просперитет“, пише главният прокурор в 240-те писма, адресирани до всеки от народните птрдставители.

Прокуратурата на Република България заявява своята готовност за активен диалог с всички институции в процеса по възстановяване на законността в държавата. Изразявам искрените си очаквания, че всеки един от народните представители, воден от чувството на дълг за защита интересите на българското общество, ще се вслуша и в гласа на българските магистрати, както и с оглед необходимостта от провеждането на задълбочена и всеобхватна съдебна реформа в спешен порядък. Реформа, която ще бъде насочена към намиране на решение на проблемите на обществото, свързани с българското правосъдие и повишаване на чувството за справедливост у българските граждани“, допълва той.

Имам готовност, след сформиране на парламентарните групи, да се отзова при първа възможност на покана от Ваша страна за обсъждане на необходимите промени за преодоляване на предизвикателствата пред законността и справедливостта. Само широк професионален дебат между институциите и гражданското общество, с участието на академичната и научната общност, може да гарантира сигурността на всички български граждани. Убеден съм, че ние, представителите на институциите, не само заради конституционно установените ни правомощия, но и като част от българското общество, дължим това на държавата си“, добавя той.

Пълния текст на писмото може да откриете тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 dimitri 15:55, 18 окт 22

оферта за международни финансови услуги
Добро утро дами и господа
Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги.
Ние предлагаме заеми с лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 1500 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години.
Свържете се с нас за повече информация.
Имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама