ЕП настоява: България и Румъния в Шенген през 2023 г.

14:02, 18 окт 22 25 2058 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейският парламент призовава държавите членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство в началото на 2023 г.

В резолюция, приета във вторник, евродепутатите настоятелно призовават Съвета да предприеме всички необходими стъпки за приемане на решение относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно движение до края на 2022 г. Това следва да гарантира премахването на проверките на лица по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 г. Резолюцията беше приета с 547 гласа „за“, 49 гласа „против“ и 43 гласа „въздържал се“, съобщиха от пресслужбата на ЕП в България.

Като отбелязват, че Шенгенското пространство е „едно от най-големите постижения на Европейския съюз“, членовете на ЕП изразяват „изумление“ във връзка с факта, че Съветът не е успял да вземе решение за приемането на България и Румъния, въпреки че двете страни изпълняват необходимите условия от 2011 г. насам.

Зарков: Изпълнили сме всички технически условия за прием в Шенген

Поддържането на контрола по вътрешните граници е дискриминационно и оказва сериозно влияние върху живота на мобилните работници и гражданите, заявяват членовете на ЕП. Контролът по вътрешните граници има и отрицателно въздействие върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС, като се възпрепятства вносът, износът и свободното движение на стоки от товарните пристанища.

Контекст

Понастоящем всички държави членки на ЕС, с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство, което включва и държави извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Членовете на ЕП многократно са призовавали България и Румъния да бъдат изцяло приети в Шенген, като например в резолюцията по темата от 2018 г., резолюцията от 2020 г. относно състоянието на Шенген в контекста на пандемията и доклада от 2021 г. относно функционирането на пространството за свободно движение. Днешната резолюция е заключението на пленарния дебат от 5 октомври 2022 г.

Присъединяването на нови държави към Шенген изисква единодушно решение на Съвета на ЕС. Чешкото председателство на Съвета посочи, че възнамерява да проведе обсъждания по темата преди края на 2022 г.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Dimitar dimitrov 15:53, 18 окт 22

оферта за международни финансови услуги
Добро утро дами и господа
Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги.
Ние предлагаме заеми с лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 1500 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години.
Свържете се с нас за повече информация.
Имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама