Италия затяга мерките срещу коронавируса

08:10, 19 окт 22 25 2511 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Италия затяга мерките срещу коронавируса. Властите на Апенините разрешиха пета бустерна доза, обобщава АНСА.

Агенцията уточнява, че става дума за използването на новите двукомпонентни или двувалентни ковид ваксини на Moderna и Pfizer за трети бустерни инжекции при групи, които са по-уязвими към развитие на сериозни форми на Covid-19.

Актуализацията е публикувана в циркулярно писмо за новите двукомпонентни ваксини, които за първи път бяха одобрени за употреба като първа или втора бустерна ваксина от италианския лекарствен регулатор Aifa през септември, пише news.bg.

Петата доза или третата бустерна ваксина сега се препоръчва за хора над 80 годиниуязвими групи над 60 години и обитатели на домове за възрастни хора. През изминалото денонощие на Апенините са регистрирани 58 360 нови случая. Починали са 113 души, предаде италианското здравно министерство.

Шестима починали у нас за денонощие

През последните 24 часа са регистрирани 787 нови случая на коронавирус при 6808 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 11.56% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Близо 59% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 230, следват Пловдив с 64 и Бургас с 44.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 272 015. Броят на активните случаи леко спада и те вече са 10 485. Този на настанените в болница расте и те вече са 708, от които 58 са в интензивни отделения. Над 80% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 704 души.

През последното денонощие са починали 6 души с COVID-19, като петима от тях не са били ваксинирани. Така броят на загубилите битката с вируса става 37 801.

До момента у нас са поставени общо над 4,5 млн. дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 1548 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 2 млн. души. Над 907 хил. души вече са си поставили бустерна доза. Бустер с адаптирана ваксина имат над 34 хил. души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама