От ГЕРБ щели да работят за съгласие в парламента и мир в страната

10:05, 19 окт 22 / Политика 25 2032 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Единството и мирът ще са в основата на позицията на ГЕРБ-СДС по всички въпроси в този парламент. Ние ще се стремим тук да има съгласие, а в страната - мир. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в речта си пред народните представители при откриването на 48-ото Народно събрание, предаде БГНЕС.

„Държавата ни се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие, обиди и клевети от Народното събраие към политическите опоненти. Или популизъм, водещ до фалит и анархия“.

Конституирането на това народно събрание става сред множество кризи - политическата вече става хронична. На фона на война в близост, безпрецедентно в последните 25 години дестабилизиране на финансите, инфлация и рецесия, гражданите заявиха, че не желаят противоборство, а единство между политическите сили. Гражданите са наясно с огромната цена, и оставиха нас - политическите сили, да работим заедно, и нито една да не е в състояние да състави самостоятелно правителство. Това предполага взаимодействие между партии, които в последните години са се конфронтирали остро. Времето за това противопоставяне изтече - това ни казаха българските граждани, нашите работодатели“, добави Атанасова.

В спокойни времена можем да обсъждаме различните си визии за развитие на България. Днес истината е една: след три служебни правителства и четвърто - коалиционно, страната ни не е в състояние да си плаща сметките. Предприятията са заплашени от банкрут, хиляди домакинства са пред риск от обедняване.

Вежди Рашидов: Най-добрият пророк на бъдещето е миналото

Днес трябва да мислим как да изправим страната на крака. Изводът от изборните резултати поставя пред всички ни сложна задача: заедно трябва да оправдаем доверието в институцията Народно събрание. Трябва да говорим помежду си и да стигаме до ситуация да разговаряме не само с тези, с които се разбираме, но и с нашите опоненти. За да се реши тази задача, са необходими лидерство и политическа смелост - да си в състояние да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ни избиратели. Да сложиш на заден план собствената си истина и да се примириш с избирателите, посочи Атанасова

Големият и очевиден факт днес е, че вече близо 2 г. българският парламент не е в състояние да излъчи правителство. Все повече стои въпросът има ли смисъл от парламент, щом партиите не могат да управляват. Този въпрос очертава пътя за разпад на политическата система, а оттам - и на демокрацията.

Политическата цена на провала от трите провалени парламенти вече е платена от политическите сили, които и трите пъти отказваха да се съобразят с реалността, каза още Атанасова. Ако този път някоя от политическите сили не може да надмогне себе си, тогава ще вървим с все по-силно към разпад на политическата система.

Атанасова очерта и приоритетите на ГЕРБ-СДС - финансова дисциплина на публичните финанси без повече дългове; към Бюджета за 2023 г. да се елиминират всички прояви на авантюризъм; правосъдна реформа и борба с корупцията; възстановяване на страната, и др.

Тръгваме отново заедно. От нас зависи дали пътят на 48-то НС ще е по-дълъг или ще е кратък. Ако е дълъг, ще е трънлив, ще се борим с много заплахи, но ще излезем по-силни и по-сплотени като общество. Ако пътят е кратък и след не много дълго време отново поканим българите на избори, ние от ГЕРБ-СДС ще направим всичко по силите си те да са убедени, че сме отговорна сила, каза още шефът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама