Христо Иванов: Управление чрез компромис, но не управление на компромиса

11:04, 19 окт 22 / Политика 25 2100 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Това управление ще се формулира чрез компромис, но не трябва да бъде компромисно. Управлението не трябва да осигурява време на парламента да функционира. Трябва да има управление, което да решава проблемите в дълбочина. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов от парламентарната трибуна по време на речта си за откриването на 48-ото Народно събрание.

Иванов очерта 3 фундаментални кризи, пред които е изправена страната ни.

Първата е огромната геополитическа конвулсия. Нейната остра фаза започна с агресията на Путин срещу Украйна, но тя не е двустранен въпрос, тя е най-острата част от преминаване не един праг на нова епоха, в която за съжаление острото противопоставяне на международната сцена има все по-голяма роля. „Агресията на Путин срещу Украйна не е просто завладяване на територия, а опит за изобщо пренаписване на правилата, по които функционира международната система“, добави Иванов. Не можем да си затваряме очите за тази война и тази нова епоха, каза той. Не трябва да водим политика на неутралитет, това е несериозно, каза Иванов, цитиран от БГНЕС.

Костадинов рецитира Вазов и „преклонената главичка“ от парламентарната трибуна

Друга криза за решаване е политическата криза. След поредна вълна на огромни масови протести, България не може да формира трайно управление. Все по-голям брой институции са извън мандатите си и политическата система не може да ги презареди. Навлизаме и в конституционна криза. Партиите не могат да сформират трайно и стабилно правителство, това не е просто безотговорност, да не си затваряме очите, че причината за това е корупцията, подчерта Иванов. Няма работеща прокуратура. Трябва да променим институциите, така че да не ни се налага да се сочим с пръст. Политическата ситуация може да се нормализира ако се съгласим на независим съд, прокуратура, която да бъде политически неутрална, каза Иванов. Без реформиране на съда и прокуратурата, няма да можем да решим политическата криза и това е, защото и гражданите няма да ни позволят това.

Третият проблем е енергийната криза. Дадохме трите решения от ДБ. Първо, ще настояваме за ясна политика в областта на сигурността – модернизация на армията, поемане на отговорност в рамките на НАТО, военна помощ за Украйна, вече е внесен днес проектът на решение, каза Иванов. Трябва да решим проблема с енергийната зависимост. Съдебната реформа и тази на прокуратурата и ВСС е крайъгълен камък за решаване на всички проблеми.

Това, че ние ще сме твърди за трите приоритета – сигурност, законност и растеж, е въпросът на това да гарантираме, че наистина ще има управление, което да решава проблемите в дълбочина, посочи Иванов. Да не правим компромиси с големите национални цели. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил 17:24, 20 окт 22

Как не го е срам олигархът Иво Прокопиев да налага и бута в българската политика този провален политик Христо Иванов?!?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама