Спешна помощ на протест за по-високи заплати

14:47, 19 окт 22 25 2246 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Трайно увеличение на заплатите, добавка за нощен труд от 2 лв. и ваучери за храна до 150 лв. Това поискаха служители на Спешна помощ от цялата страна с протест пред Народното събрание. Националният протест на работещите в спешните центрове е организиран от синдикат „Защита“ и подкрепен от Синдиката на българските медицински специалисти. 

2 600 лева основна заплата за лекар с две специалности; 2 400 лева за лекар със специалност; 1 950 лв. за фелдшер; 1 800 лева за медицинска сестра; 1 450 лв. за шофьорите и 1 100 за санитарите са приемливите възнаграждения, за които настояват протестиращи от 28-те центъра и филиали за спешна медицинска помощ.

„Във вторник разговаряхме със служебния министър Асен Меджидиев. Разбрахме, че голяма част от парите, които предишното правителство обеща, ги няма, за съжаление, и в МЗ не знаят къде са. Казаха да питаме Сербезова. Ние сме се срещали със Сербезова тя ни е препращала назад във времето при други министри. Това, което успяхме да постигнем, е да бъдат отпуснати допълнително 9 млн. 800 хил. лв., с които да бъдат повишени заплатите за месеците октомври, ноември и декември, да има някакъв вид компенсация. Същевременно в новия бюджет министърът ще заложи 45 млн. лв., които трайно да решат проблема. Сега всичко е в ръцете на Народното събрание“, каза пред OFFNews председателят на синдикат „Защита“ Красимир Митов.

Митов добави, че представители на синдиката са провели срещи с почти всички парламентарни групи, които са одобрили исканията им. „Нека народните представители да знаят, че отново ще сме тук, когато приемат бюджета, и ще отворим палатков лагер. Ще има регионални протести. Много лъжи, много обещания бяха дадени назад във времето, но тези пари не отидоха нито при пациентите, нито в сектор „Здравеопазване“. Оставаме в стачна готовност категорично, подчерта синдикалният лидер.

По думите му дори в обещаното временно увеличение на заплатите, за което са подсигурени 9,8 млн. лв има „доста разминаване“ и не е адекватно оценен трудът на шофьорите и фелдшерите. Освен това „се прокрадва“ идеята тези пари отново да бъдат отпуснати само за служителите, които имат „пряк ангажимент с COVID-19“, обясни Митов. Той все пак допусна, че това няма да се случи и увеличението ще бъде за всички категории служители в Спешна помощ, но изтъкна, че заради ниските възнаграждения и лошите условия на труд в този сектор няма млади специалисти. „В момента ЦСМП в голямата си част се обслужват от лекари и сестри в пенсионна възраст - 70-75 г.“, каза Красимир Митов.

„Ние заместваме личните лекари, грижим се за самотни възрастни, реагираме при пожар, бедствия и катастрофи, но трудът ни се подценява“, каза Димитрия Димитрова от ЦСМП Пазарджик. Крайно време е управляващите да разберат, че ние сме важни за националната сигурност. „Нашият нашият труд трябва да бъде добре остойностен. Подигравка е да се изравнява трудът на санитаря с този на шофьора в Спешна помощ. Няма как един шофьор да започне работа за 910 лв.! Като му сложите удръжките остават 600 лв. Млад човек няма как да го направи. При нас шофьорите са с по няколко дископатии, амортизирани от тежката работа. В новия Колективен трудов договор е заложена равна заплата между сестра и фелдшер. Аз съм сестра и въпреки това не съм съгласна. Фелдшерите много пъти изпълняват лекарска длъжност. Освен това с новото увеличение на заплатите лекарите не получиха и една стотинка. Няма как да учи 6 години и да работи за 2000 лв., които след данъци и осигуровки падат на 1500, каза Димитрова.

Според Димитрия Наредба от 2005 г. отдавна е трябвало да се актуализира. „Според тази наредба ние имаме право на купон от 2 лв. за храна. Ако през 2005 г. 2 лв. са били баничка, вода и боза, сега са половин баничка. Нощният труд е 1 лв. и от години години не е пипан. Категорията труд също трябва да се промени“, категорична е сестра Димитрова от спешния център в Пазарджик.

След Народното събрание шествието се отправи към Министерството на здравеопазването. Предвидено е и автошествие, чийто маршрут включва ул. „Александър Стамболийски“ бул. „Тодор Александров“ и бул. „Цариградско шосе“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама