Филм за руското влияние в Африка с наградата на ЕП за журналистика

12:15, 20 окт 22 / Култура 25 1732 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Двама журналисти, Клемон Ди Рома и Карол Валад, получиха наградата „Дафне Каруана Галиция“ за 2022 г. за документалния филм „Централноафриканската република: „меката сила“ на Русия“.

Филмът е копродукция на Découpages и Arte G.E.I.E. За първи път той е излъчен по Arte Reportage на френски, немски и английски език, а после и по France 24. Материалът е публикуван и във френския вестник Le Monde.

Проектът „Пегас“ спечели наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, заместник-председателят, отговарящ за наградата, Пина Пичерно и генералният секретар на Международната федерация на журналистите Антони Белонже, представляващ също 29-членното независимо европейско жури, откриха церемонията по награждаването, която се проведе в пресцентъра на Европейския парламент „Дафне Каруана Галиция“ в Страсбург.

„Наградата „Дафне Каруана Галиция“ е мощно послание. Европейският парламент застава на страната на истината и справедливостта, на независимата журналистика. Силната демокрация се нуждае от силна преса. Няма демокрация без свобода на медиите. В Европа правата и свободите са цели, за които се борим, а не препятствия“, заяви председателят Мецола.

В периода 3 май – 1 август 2022 г. над 200 журналисти от 27-те държави от ЕС изпратиха своите материали за конкурса. Журито подбра 11 от тези предложения, сред които бе излъчен крайният победител, пише БТА. 

Кои са победителите?

Клемон Ди Рома е видео- и фотожурналист, кореспондент на France24, базиран в Руанда. През 2019 г. той започва работа като репортер в Сенегал за Агенция Франс Прес. От 2020 до 2022 г. е базиран в Централноафриканската република като кореспондент на телевизионните канали France24 и TV5Monde. Той отразява на място кризата с изборите и въоръжените нападения на бунтовническата коалиция срещу столицата Банги. Една година по-късно Ди Рома и Карол Валад правят филма „Централноафриканската република: „меката сила“ на Русия“ (Centrafrique: le soft power russe“.

Карол Валад е мултимедиен репортер, чиято работа от 10 години е съсредоточена върху Африка. През 2018 г. той се мести в Африка като медиен кореспондент. Сътрудничи на международни медии, сред които RFI, AFP, TV5-Monde, Radio France и Le Monde. Валад пътува из Западна Африка, за да отрази политическата криза в Гвинея и възобновяването на епидемията от ебола, разследва масовото убийство от 28 септември от 2009 г., документира адаптирането към изменението на климата и изчезването на слоновете. След това се установява в Централноафриканската република, откъдето предава за последиците от гражданската война и руското влияние. Именно последната тема е в центъра на наградената история.

Победителят

Това е първият документален филм на Клемон Ди Рома и Карол Валад, бележещ върхов момент в работата им като кореспонденти в Централноафриканската република през 2020 г. В онзи период страната преминава през вълна от насилие и злоупотреби, предизвикани от ново бунтовническо движение. Отчасти то е ръководено от „Вагнер“ – армия в сянка, обслужваща интересите на Кремъл. Двамата журналисти разследват, заснемат и отразяват събитията за няколко международни медии, на фона на наблюдението от страна на руските наемници и преобладаващата враждебност към френските медии. Те искат също да продължат работата на тримата си руски колеги Орхан Джемал, Кирил Радченко и Александър Расторгуев, убити в Централноафриканската република, докато правят журналистическо разследване относно „Вагнер“ през 2018 г. Основната грижа на Ди Рома и Валад е защитата на източниците им, особено на онези, които осъждат престъпленията на наемниците, в страна, където опонентите често просто изчезват. След няколко месеца разследвания, те печелят доверието на агентите на руската пропаганда в Централноафриканската република, на които до този момент не е била давана гласност. Документалният филм представя гледната точка не само на жертвите, но и на поддръжниците на наемниците, с цел по-добре да бъдат разбрани методите на това завладяване на обществото, улеснено от антифренските настроения. Двамата журналисти искат да бъдат чути всички гласове на този друг фронт на конфликта с Русия, който сега се разширява към Сахел – както на военното, така и на дезинформационното поле.

Наградата 

Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ беше официално учредена с решение на Бюрото на Европейския парламент през декември 2019 г. в памет на малтийската журналистка и блогърка, разследваща корупцията, която беше убита през 2017 г. при експлозия на кола бомба.

Наградата се присъжда всяка година (на датата, на която е била убита Дафне Каруана Галиция) за изключително журналистическо постижение, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз като човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, принципи на правовата държава и права на човека.

Професионални журналисти и екипи от професионални журналисти от каквато и да било националност могат да представят задълбочени журналистически материали, публикувани или излъчени от медии, базирани в една от 27-те държави членки на Европейския съюз. Целта е да се подкрепи и подчертае значението на професионалната журналистика за гарантирането на свободата, равенството и възможностите за всички.

Победителят се избира от независимо жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество от 27-те европейски държави членки и представители на основните европейски журналистически асоциации.

Европейският парламент връчва наградата и парично възнаграждение от 20 000 евро в знак на подкрепа за разследващата журналистика и свободните медии.

През октомври 2021 г. наградата за журналистика „Дафне Каруана“ получиха журналистите от проекта „Пегас“, координиран от консорциума „Забранени истории“.

Коя е Дафне Каруана Галиция?

Дафне Каруана Галиция е малтийска журналистка, блогър и активист в борбата с корупцията, която прави задълбочени анализи на корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с т.нар. „Досиета от Панама“. След тормоз и заплахи, на 16 октомври 2017 г. журналистката е убита при експлозия на кола бомба. Общественото възмущение от начина, по който властите разследваха убийството, доведе до оставката на премиера Джоузеф Мускат. Членовете на Европейския парламент критикуваха пропуските в разследването, а през декември 2019 г. призоваха Европейската комисия да предприеме действия по случая.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Muhammad 13:41, 22 окт 22

Hi

I am an online freelancer specialising in reputation management and public relations. I would be delighted to assist topnovini.bg with its online publicity and site traffic. I have prepared a couple of services that are available off-the-shelf: https://www.fiverr.com/lizbeth105

I look forward to working with topnovini.bg

Warm Regards

Muhammad

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама