Енергийното министерство иска по-скъп ток при по-високо потребление

16:47, 21 окт 22 25 1843 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Идеята ни е потребителите да имат възможно най-еднакви сметки за ток, парно и природен газ. В момента правим изчисления, за да видим дали има разлика. Когато това не е възможно, ще направим корекция, за да кажем – 100 КВтч ток се равнява на определено количество газ за отопление на дадено жилище”. Това обяви енергийният министър Росен Христов на брифинг в енергийното ведомство.

Енергийните администратори са изчислили, че през зимата хората ползват средно по 800 КВтч месечно, а през лятото – 300 КВтч. Всичко над тези стойности ще бъде по цена на свободния пазар, стана ясно от думите на Христов.

„Данните, които са ни дали, показват, че се покриват над 90% от използваното от потребителите”, каза Христов и обясни, че в тези изчисления има резерв, за да обхване всички домакинства. Сега действащите цени остават до тези нива на потребления.

Прехвъляне на диференциран пазар е възможно, след като има дефиниция за енергийна бедност, уточни той. „Идеята е да защитим тези, които имат нужда от защита. Смятаме да отложим либерализацията на пазара на енергийните потребители възможно най-дълго – до 2024 г.”, каза още енергийният министър, цитиран от Нова телевизия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:37, 21 окт 22

Този идиот енергийното министърче, няма ли кой да го бутне в газопровода на Путин? Тотална отрепка!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама